2015-11-28 244 瀏覽
又一個星期六,下班回家,到屋企樓下已經差不多下午兩點。去到八方雲集,見到張 poster不如就試試。﹝後來才知道已經不是新產品,都出左好耐,只係冇留意﹞ 有驚喜。喜的是回家後打開,發現餃子果然是如 poster般是綠色的。驚的是有幾隻餃子爆開左,都唔知係包裝時已經這樣,還是回家途中給撞到了也沒有察覺到。田園蔬菜水餃水餃皮是加入了蘿蔔葉造成綠色麵皮,是天然的綠。﹝起初有少少擔心有怪味﹞味道沒有很特別,和平常的白色皮一樣。蘿蔔葉有豐富的維他命A和C。水餃內涵用了多種蔬菜,有高麗菜、紅蘿蔔、黑木耳、及番薯。黑木耳有大量鐵質,可以用來當源料製造血紅素。整體味道是很 match 和 fresh 和很爽口。值得一試。紫菜鱈魚丸湯鱈魚丸湯是我的 favourite,非常彈牙有口感而且鮮味。不過,個湯只係滾水,我只係 enjoy 粒魚丸。
田園蔬菜水餃
紫菜鱈魚丸湯

題外話/補充資料: 整體味道是好的,不過有少少唔開心,有幾隻餃子爆開左,都唔知係包裝時已經這樣,還是回家途中給撞到了不察覺。有想過給負評,最後疑點歸於被告,給笑口。
2015-11-28
7 分鐘 (外賣自取)