2019-05-14 390 瀏覽
 坊間連鎖式既米線店太過公式化,平日lunch食得多都悶! 近近地去紅磡揾食,呢區比較多特色小店,單係一條短短既明安街已經雲集不少美食~以前我少少辣椒都食唔到,但口味往往會隨住身邊的人互相影響經過十多年嚐辣訓練,宜家都唔會太失禮見落雨又涼涼地,試下呢間貴州遵義米線~ 遵義市以出產紅辣椒出名,啱哂嗜辣既老公。小店位子唔多,但光猛簡潔~貴州遵義黑草羊麻辣紅薯粉(小辣) 羊肉嫩薄的,沒有羊騷味,平時食嘅麻辣米線少有的用上筍尖呢個配菜,但呢個筍尖爽脆配合埋辣椒嘅湯頭,特別滑溜香口! 五香豬手麻辣紅薯粉,初嚐都係試下BB辣穩陣響鈴索哂d湯,麻香味樸鼻,以BB辣黎講算是偏辣了點~🌶豬手有4隻之多,筋皮爽彈入味。香菜酸豆角 酸酸辣辣🌶挺惹味的。口水雞$68,一上檯真係打左個突,原來好大碟係半隻雞既份量,呢個價錢係抵食既~雞肉嫩滑, 雞皮入味爽口,連平時唔食雞皮嘅我都吃光光! 花椒、辣椒味道辣而不嗆,香中帶麻,層次豐富! 食完麻辣紅薯粉,試下紅燒牛肉($88),味道清清甜甜,雖然帶點辣,但透白既蘿蔔味道甜而帶香,都有解辣作用。牛肉肉質柔嫩,帶油但不膩~食辣野當然要飲d冰凍野散下熱,解解辣跟餐加$7 罐
 坊間連鎖式既米線店太過公式化,平日lunch食得多都悶!
近近地去紅磡揾食,呢區比較多特色小店,
單係一條短短既明安街已經雲集不少美食~
以前我少少辣椒都食唔到,
但口味往往會隨住身邊的人互相影響
經過十多年嚐辣訓練,宜家都唔會太失禮
見落雨又涼涼地,試下呢間貴州遵義米線~
遵義市以出產紅辣椒出名,啱哂嗜辣既老公。
小店位子唔多,但光猛簡潔~
貴州遵義黑草羊麻辣紅薯粉(小辣)
羊肉嫩薄的,沒有羊騷味,
貴州遵義黑草羊麻辣紅薯粉
五香豬手麻辣紅薯粉,
初嚐都係試下BB辣穩陣
響鈴索哂d湯,麻香味樸鼻,以BB辣黎講算是偏辣了點~🌶
豬手有4隻之多,筋皮爽彈入味。
香菜酸豆角 酸酸辣辣🌶挺惹味的。
雞肉嫩滑, 雞皮入味爽口,連平時唔食雞皮嘅我都吃光光!
花椒、辣椒味道辣而不嗆,香中帶麻,層次豐富!
口水雞

牛肉肉質柔嫩,帶油但不膩~
紅燒牛肉
食辣野當然要飲d冰凍野散下熱,解解辣
跟餐加$7 罐裝飲品, $10 有枝裝飲品~
貴州遵義黑草羊麻辣紅薯粉
口水雞