2016-10-11
同同事到附近食飯,周圍行又見到間似幾正宗既拉麵店,馬上入去試試。店內裝修幾有日本風,有拉麵檔可以睇師傅表演。Menu幾簡單,正宗既拉麵店其實都唔會好多選擇。拉麵有四款:白天王-豚骨湯、赤天王-辛辣湯、黑天王-黑蒜油湯、限定天王-天王師傅會根據季節選用當造食材製作時令拉麵。一場黎到,當然試食限定王啦。朋友就揀左赤天王。今日既限定天王係胡椒天王。佢地既下單紙都係傳統日式拉麵店style,可自選湯底、麵質、肉、蔥等等。《限定天王-胡椒天王》一上枱就不得了,十分邪惡。濃濃既胡椒香味傳入,濃厚湯底上仲有滿滿既芝士,邪惡到極點。芝士慢慢溶化,融入湯底。一入口,芝士軟滑,麵條煙韌,口感十足。味道方面:濃香既黑胡椒,配上芝士,非常重口味。配菜方面:豚肉有兩大舊十分闊綽,肥瘦均勻,肉質嫩滑。《溏心蛋》除左拉麵,我仲點左一個溏心蛋。溏心蛋表面光滑,切開裡面半生熟少少流心。入口軟綿綿但未變液體狀,少少甜,好滿足。《赤天王》朋友好鍾意食辣,呢個辛辣湯底岩哂佢。麵底配菜大致上同我個胡椒天王一樣,只係湯底變左辛辣豚骨湯,而且無配芝士。我只係試左一啖湯底,湯底香濃,有少少微辣,非常惹味。朋友都覺得幾岩佢口味。埋單一
埋單一人一百有找,價格都合理,拉麵癮起可以一試。