近年間唔中就會想食吓素,最近見到好多人嚟打卡嘅素食Cafe「齋啡」。小編呢年都轉咗燕麥奶同豆奶呢類植物奶,都會想試下出面嘅植物奶咖啡☕~所以約咗朋友仔嚟一齊食個 Lunch。環境方面🪑呢度裝修風格係特出嘅「木」系同大地色,包括枱櫈設計用心,除咗有bar枱位,亦有個小窗枱位超級Igable,而且店內有充足嘅自然光線☀️,食素都食得好舒服🧚另外都有個木系小千秋俾大家打上影相,突出嘅日系小清新嘅文青感,影相好似點影都靚🥯芫荽紫菜肉鬆bagel $118食物方面,小編作為半個芫茜控冒險一試呢個「芫荽紫菜肉鬆bagel 」一嚟到真係嘩咗聲,睇落菜同芫茜都好澎湃🥬🥬竹炭bagel超巨型,口感係實在稍微偏硬咗啲,唔會似空氣包,加埋甜酸醬,口感豐富,啲菜好爽口,紫菜味比竹炭味突出。不過生芫茜/生啪成串芫茜嘅味道比較強烈,未必個個都可以都接受,而且味道都易比較搶,個人覺得如果可整碎做一個芫茜醬可能會好啲。越式雞肉法包 $138雞肉其實都係素雞肉嚟嘅,炸完再配甜酸醬又幾似,雖然質感上冇真雞肉咁滑,但味道都幾相似,而冄加埋菜同蘿蔔絲真係好FRESHHH好清新。🍃加埋法包好有咬口但唔會太韌,而同樣地呢個同BAg

環境方面🪑

🥯芫荽紫菜肉鬆bagel $118

越式雞肉法包 $138
雞肉其實都係素雞肉嚟嘅,炸完再配甜酸醬又幾似,雖然質感上冇真雞肉咁滑,但味道都幾相似,而冄加埋菜同蘿蔔絲真係好FRESHHH好清新。🍃加埋法包好有咬口但唔會太韌,而同樣地呢個同BAgel一樣份量超勁🌟不過要稍微改善係跟餐沙律同包嘅菜同調味相似度有 85%,食落就變咗好似食返包入面啲菜咁,所以大家揀呢個包可以揀另一份starter會好啲

紅絲絨蛋糕 $54
原來呢兩款蛋糕口感同平時海線蛋糕唔同,食落實在濕潤啲,有啲似平時食嘅brownie,雖然同想像唔同,不過味道帶有淡淡嘅酸味,食落幾特別。
紅絲絨蛋糕

抹茶紅豆蛋糕🍵$54
Cafe 用咗日本抹茶和福岡紅豆蓉,質感比紅絲絨略覺鬆散啲,食落比較似鬆餅嘅概念,紅豆蓉配綠茶夾都幾好,紅豆好似比茶味再突出少少。

Pineapple Coffe Soda $52
呢款係餐廳新推出嘅飲品,好啱夏天又熱又焗嘅天氣,飲杯凍梳打爽一爽,菠蘿好香,但個濃度啱啱好唔會太酸太甜,都唔會影響本身咖啡本身嘅味道,估唔到加埋一齊都幾夾,係意料之外嘅味道😆
Pineapple Coffe Soda

Iced Cappaccino $50
✨✨✨✨呢個係小編推介,雖然價錢係貴咗少少,不過用咗純素嘅Oat Milk🥛,仲係我好鍾意嘅Califia Farms嘅Barista Blend!!! 呢隻牌子嘅Oat Milk超好飲又幼滑🥰🤩加埋咖啡好好飲,唔會太酸,而且唔太澀,啱啱好。
Iced Cappaccino

整體嚟講,飲品吸引都有水準,食物雖然味道清新,不過除咗打卡able,味道上嘅配搭可以變化多啲就更好
Iced Cappaccino