2018-04-04
仲好記得之前去紐西蘭交流嘅時候 每個禮拜肯定會食四五次炸魚薯條 因為喺嗰度食炸魚薯條係最平嘅食物 曾經嗰排都覺得食到好厭返到嚟香港見到炸嘢都驚但係之前聽朋友講過話中上環有一間食炸魚薯條都好出名嘅鋪頭 咁今日就同男朋友決定去試吓去到舖頭門口見到佢成個裝修都幾外國風🤤 想食煙嘅人就可以坐出邊 呢度嘅開放式廚房你可以睇到廚師做緊啲乜嘢 但係其實你唔會聞到浸油煙味 所以呢個係幾抵讚嘅地方🤭🤭🤭🤣問咗店員推薦我叫啲乜嘢食 佢叫我試下依個spicy golden garlic fish & chips~ 個皮炸得啱啱好炸皮都唔會太厚 薯條就唔係好粗身但係就覺得啱啱好 比起平時喺麥當勞食嗰啲就會再粗啲 另外店員係炸緊嘅時候都有問我薯條要唔要鹽同埋醋 我就淨係揀咗要鹽覺得都啱啱好🤣 開放式廚房嘅好處就係佢隨時都可以問我使唔使加啲乜嘢🤭🤭其實個魚入面呢就係有啲好似咁樣嘅醬 嗰張唔係好辣但係就好似啲泰式醬咁好香 調味都啱啱好雖然入邊有好多醬但係都冇令到個皮會好淋 而且與方面都好滑 係有咁多醬情況底下都仲keep到個魚味🐟🐟🐟店員話食呢個fish&chips 可以配依個garlic ailoi 食落去食到
去到舖頭門口見到佢成個裝修都幾外國風🤤
想食煙嘅人就可以坐出邊
店員話食呢個fish&chips 可以配依個garlic ailoi 食落去食到蒜粒但係個味就唔會好重😛 配埋個魚真係啱啱好
另外三心兩意嘅我就揀咗呢個Seafood Basket 入面有魷魚圈 蠔 帶子 蝦 四樣食物 但蠔就有兩隻 值得一讚嘅呢度嘅所有炸物都好好食 唔可以令到入邊嘅食物overcooked👍🏻👍🏻
而且樣樣食材都好新鮮
叫呢個basket嘅話 店員就叫我配tartar/mustard
而我就揀左tartar! 點落去同其他食物真係好夾😽