2017-06-24
老實說:我唔講粗口⋯⋯但今日黎到中環一間有粗口字的火鍋店~"火鍋撚",上三樓見到大門口有個兵馬俑好型,沿路有著古色古香格局裝修精緻,滲透著中國文化且高雅感覺。檯上擺放著精緻調味料及醬油,任君撈調,另外一提每碟都細心提示淥幾耐仲有海鮮比你揀先叫麻辣湯底小辣,辣度夠加小小麻唔會太油,好多花椒,完全唔偷工減料,蜂巢豆腐鴨血竟然無限添加,而且鴨血吃落軟滑,淨食鴨血已飽響玲即炸熱脆食好鬆化, 浸入麻辣鍋味更濃鴛鴦雙蚌包括珊瑚蚌及象拔蚌,夠彈牙新鮮五色丸丸拼盤食落好爽口,試到多款五種顏色丸丸,除左墨魚每款都有漿,蝦丸,牛肉冬菇丸和其他丸爆汁之余亦好彈牙,粒粒真材實料最後還贈送腐竹雞蛋糖水沙冰,個杯用中國古代杯盛戴,非常特色,沙冰解渴腐竹雞蛋清甜呢個甜品好特別當晚有三個顧客生日,餐廳半關燈為客人慶祝,更播放不同的生日歌曲,令整晚氣氛更加熱鬧親切,員工服務態度殷勤友善,亦常常為我們添加鴨血,反而讓我感到不好意思,真心覺得食物真材實料,環境有特色感置身於古代,值得再來。
仲有海鮮比你揀
響玲即炸熱脆食好鬆化, 浸入麻辣鍋味更濃
鴛鴦雙蚌包括珊瑚蚌及象拔蚌,夠彈牙新鮮