2024-01-26
都唔知係好事定壞事,依家香港十度以下日子唔過十日,兒時十度以下日子最少兩個月,聖誕一定凍到得六~七度,穿兩條衭著棉衲,當時只想係被入面唔想出街.今日天文台話得六度,女友小熊話爭取時間打邊爐,依家香港十度以下日子好寶貴要好好珍惜,都唔知好事定壞事....小熊話想一邊食羊腩煲一邊打邊爐,打去西環楚撚記訂位一時又話七點有位一時又話無位,被佢玩死! 於是轉去公司隔離港囍餐室茶檔食羊腩煲.夾自己中意口味嘅羊腩煲唔易,首先唔喜歡大大舊實泵泵果D什麼抵食大件羊腩煲,帶少少肥膏同骨肉質先嫩口,又要有冬菇又要馬蹄又要竹筍又要支竹,羊腩汁又要惹味,當然..... 羊腩唔要騷味啦! 同埋唔會幫襯D天價羊腩啦! 成千銀邊食得起啫! 窮嘛!港囍嘅羊腩煲達標! 首先有雙冬加支竹加馬蹄咁多配料唔係間間餐廳有,另外我食D比較肥嘅羊腩,通常D肥羊腩騷味特別重,但今次D羊腩騷味唔算強,滿意.另加火鍋配料響鈴同鮮牛肉,唔需要點其他醬汁,點羊腩汁已經好惹味.羊腩煲有分大同細 size,好彩點咗細 size,份量比預期多,足料!時為一月份未到農曆新年但氣溫開始回暖,睇怕哩次係2024年初最後一次食羊腩煲了,睇怕要去到年尾冬季再
時為一月份未到農曆新年但氣溫開始回暖,睇怕哩次係2024年初最後一次食羊腩煲了,睇怕要去到年尾冬季再會羊腩煲.