2018-06-10
今日出旺角配完眼鏡,見到呢間食店個名幾特別於是約啲fd出來一齊尋食試吓先,可能太早未有其他食客侍應本來安排既座位係可以一路食一路望彌敦道但大家想要多d地方放食物,就轉左去另一面大d既地方,坐好後即刻睇有乜湯底先,呢間d湯底都幾吸引想食得健康有:清湯、蕃茄濃湯牛肋條、南瓜海鮮和宮廷菊花鍋,想保身既有:藥膳紅燒牛肉、當歸鴨、米酒雞,想食辣既有:麻辣湯和惡魔雞煲,另外呢間店有個挑戰就係食倒某個辣度既雞煲就(全單有折)但今晚我哋冇人想挑戰,我哋只選左:南瓜海鮮和米酒雞呢兩個湯底。加上一些火鍋配料,足夠我哋慢慢享用兩個湯底送上,等佢煲返熱未落料前試吓個湯先,南瓜海鮮個南瓜味濃,而米酒雞就酒香味濃見有好多紅棗、杞子和薑粒,應該好保身,在等火鍋配料期間,叫左幾個小食醫吓肚先:即炸魚皮,大大件甘香爽脆炸午餐肉,外脆內軟,可即食或放入湯淥吓佢索左湯再食黃金軟殼蟹,炸到金黃色,入囗鬆脆美味火鍋配料陸續送上,可以慢慢品賞,首先講吓個南瓜海鮮鍋,需然望落海鮮份量唔多,但種類都幾多款,計落呢個價錢差唔多,最重要係新鮮好食,貴妃蚌鮮甜爽口,花甲入囗冇沙,海鮮結實彈牙,墨魚仔彈牙可囗,蟹唔大,未夠多肉,但鮮甜嫩滑米
於是約啲fd出來一齊尋食試吓先,可能太早未有其他食客
侍應本來安排既座位係可以一路食一路望彌敦道
即炸魚皮,大大件甘香爽脆
炸午餐肉,外脆內軟,可即食或放入湯淥吓佢索左湯再食
黃金軟殼蟹,炸到金黃色,入囗鬆脆美味
米酒雞鍋,雞件入口嫩滑,除左雞件,還有雲耳、紅棗和鮮淮山,雲耳爽、鮮淮山好粉
鮮蝦雲吞,蝦肉爽口彈牙
韮菜餃,大大隻餡料充足,口感十足
花膠,入口好腍唔太薄
手打墨魚滑,新鮮彈牙
丸拼盤(墨魚丸、蝦丸、豬肉丸),大細適中,一啖一粒
回到味來手打牛拼盤(牛肉丸、牛筋丸、牛肉餅)牛肉丸爽囗,牛筋丸彈牙比牛肉丸結實d,牛肉餅感覺似將肉丸壓扁,入口冇噤硬身
即炸響玲,入口鬆化
脆鯇魚片,魚肉爽脆彈牙
手切牛頸脊,牛味濃有咬口
雪花肥牛,肥美可口,肉質嫩滑
食飽飽之後,侍應話我哋知現在新開張期間,上fb讚好送甜品:薑茶水中花,唔使錢即管like吓,睇吓好唔好食,就算唔好食都要叫來呃吓like因為賣相真係好靚,睇到係落左功夫
薑茶水中花,食得辣可以試吓,薑味濃可能會覺得辛辣左d,味道唔係好甜,所謂既水中花原來係用豆腐加功而成,豆腐入口好嫩滑,食完全身暖晒
呢餐真係幾正,已呢個黃金地段既食市,居然唔係太貴,而且有呢d水準,值得再去