2023-11-09
講起意大利菜,我就有間私心收藏嘅店係中環Spiga無論味道定係環境氣氛,都非常一流!店內裝修充滿電影風格嘅現代感仲有一個好chill嘅露台酒吧岩哂happy hour飲返兩杯放鬆下見環境咁chill,叫咗一杯紅酒spiga有大量意大利產地嘅酒今次呢杯Abruzzo偏fruity,酸度較高幾岩餐前配starter飲Tagliere di affettati selezione "Coccia Sesto"精選嘅cold cut 拼盤非常豐富有四五種不同嘅風乾火腿同辣肉腸另外仲有橄欖,風乾蕃茄同洋蔥醬幾個人一齊share送下酒就岩哂Capesante alla busara超大粒嘅煎帶子!十分鮮甜,外面熟內裏有種糖心即溶感配上crispy嘅洋蔥同少少辣嘅蕃茄醬配搭好新鮮,估唔到又好夾幾惹味Tartare di Fassona, caviale e tuorlo marina to好精緻嘅牛肉他他我好中意佢嘅口味唔係醬汁偏濃反而食到牛肉比較raw嘅口感同味道加上魚子醬,更帶出鮮味Spaghettone granchio e katsuobushi店家嘅自製pasta好出色呢一款係比較粗身,食
Spiga無論味道定係環境氣氛,都非常一流!
店內裝修充滿電影風格嘅現代感
仲有一個好chill嘅露台酒吧
岩哂happy hour飲返兩杯放鬆下
見環境咁chill,叫咗一杯紅酒
spiga有大量意大利產地嘅酒
今次呢杯Abruzzo偏fruity,酸度較高
幾岩餐前配starter飲
精選嘅cold cut 拼盤非常豐富
有四五種不同嘅風乾火腿同辣肉腸
另外仲有橄欖,風乾蕃茄同洋蔥醬
幾個人一齊share送下酒就岩哂
Capesante alla busara
超大粒嘅煎帶子!
十分鮮甜,外面熟內裏有種糖心即溶感
配上crispy嘅洋蔥同少少辣嘅蕃茄醬
配搭好新鮮,估唔到又好夾幾惹味
好精緻嘅牛肉他他
我好中意佢嘅口味唔係醬汁偏濃
反而食到牛肉比較raw嘅口感同味道
加上魚子醬,更帶出鮮味
店家嘅自製pasta好出色
呢一款係比較粗身,食落軟硬適中彈牙
醬汁係好香濃嘅蕃茄,大量蟹肉
再配上木魚碎,有種fusion日法嘅感覺
蟹肉鮮甜,醬汁濃郁
Carrello dei formaggi
最後仲叫咗個芝士拼盤,有三款
店員會係你面前現切