限聚令正式開始, 又要重過食飯盒的日子, 幸好公司樓下有一間台式外賣專門店, 食物質素非常唔錯, 今日就同同事一齊買外賣~午餐跟小食/飲品, 最後同同事揀咗半筋半腩湯燉烏冬及台式豬軟骨配滷蛋肉燥飯, 兩款都係跟飲品~菠蘿乳酪這個菠蘿乳酪特飲,味道酸酸甜甜,好似飲緊菠蘿味既益力多一樣,飲完胃口大開 (我唔客氣喇!)半筋半腩湯燉烏冬 湯頭好鮮甜, 有濃郁既牛肉香味, 但就唔覺有藥材香味, 牛筋入口脆中帶糯, 食完咀角會有黏黏感, 膠原蛋白豐富, 牛腩煮得好軟淋, 肉嫩而多汁, 完全唔鞋唔韌, 配埋彈牙烏冬, 滿分~台式豬軟骨配滷蛋肉燥飯 豬軟骨非常大件, 而且煮得好入味, 肉質淋滑, 入面有大大舊脆脆豬軟骨, 入口淋又帶脆, 好有口感, 滷肉飯好甘香,肉粒脂香豐腴, 好適合佐飯, 不過, 我覺得滷肉汁唔夠多, 如果加多少少就perfect喇~薑母茶 薑母茶甜味啱啱好, 味道香甜, 薑味重, 但唔會辛辣到入唔到口, 飲完成身都暖晒~

午餐跟小食/飲品, 最後同同事揀咗半筋半腩湯燉烏冬及
台式豬軟骨配滷蛋肉燥飯, 兩款都係跟飲品~

菠蘿乳酪

半筋半腩湯燉烏冬