2005-03-05
講起呢度係有段古.話說美心創辦人伍氏兄弟, 初來香港時在皇后戲院做帶位. 一出左糧想食返餐好o既西餐, 就去左一間西餐廳食飯, 但因為五十年代的人階級觀念頗強, waiter對呢兩個中國人招呼頗差. 此事刺激到伍氏兄弟想開設一間一定唔會歧視中國人的西餐廳, 得到幾個有錢人投資, 就在中環連卡佛大廈舊址處開設了第一間"美心餐廳".大會堂呢個西餐廳幾經改革, 而家o既版本就係"復刻"五十年代的"美心餐廳", 裝修同menu都係以當年為藍本. 講真, 食物質素以$100以下有一個套餐(dinner)來說, 製作、presentation及食味都物超所值.若論不足, 就只有BGM, 播鄧麗君ok, 播陳慧嫻就唔掂喇, 呢度o既感覺都唔80年代.平平地又靜靜地食個豉油西餐的話, 值得一試.
平平地又靜靜地食個豉油西餐的話, 值得一試.