2024-05-08 147 瀏覽
觀塘不嬲都有好多嘢食揀。咁啱同朋友去開APM見到有個美食廣場就入去望望。無意中發現到呢間新開無耐嘅點心舖,諗返都好似好耐冇食過點心就決定買番屋企食位置上面都相當方便就喺正出口附近嘅位置。 方面都好多選擇更加有$68一個套餐,包一個飯一種點心同埋茶,成件事勁抵! 🥡 荷葉蒸飯+點心+茶($68)套餐有五款荷葉蒸飯選擇。 我就揀咗「鳳爪排骨飯」同埋「北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯」,點心方面就簡左「山竹牛肉」同埋「香菇燒賣」。 🍚 北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯:聽個名好新式。 溫泉蛋個口感吸引,半熟流心咁好好味😋 飯上面其實係1塊肉餅, mix埋馬蹄口感唔錯。 🍚鳳爪排骨飯: 整體口感唔錯。 排骨唔會好骨感,都有幾多肉係度;鳳爪幾入味同大隻。 飯既份量合理, 個底用左荷葉墊底,感覺幾傳統,都唔會因為外賣而冇咗嗰種質感 🧆香菇燒賣: 一籠3粒, 個大小比想像中大份, 面有啲蟹籽係度, 食落去舊幾juicy 🐂山竹牛肉: 一籠3粒, 幾大舊, 味道黎講幾好。除左套餐之外 , 仲可以單點! 點少得叫「籠仔馬拉糕」同「流沙奶黃包」! 🫓籠仔馬拉糕($3

🥡 荷葉蒸飯+點心+茶($68)
北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯

鳳爪排骨飯

🐂山竹牛肉: 一籠3粒, 幾大舊, 味道黎講幾好。
香菇燒賣

🫓籠仔馬拉糕($33) : 點心店點會冇既傳統甜品, 口感鬆軟,好好味
🍞 流沙奶黃包($30) : 絕對係我必叫嘅之一😋 大小適中。 流沙奶黃包嘅精髓就係要熱食先會有流沙嘅效果,食落去有流沙口感,奶黃味幾重,都唔會太甜。
籠仔馬拉糕
山竹牛肉+流沙奶皇包

🫖 茶: 套餐跟一杯茶。 味道幾特別,唔似平日點心店飲既, 問職員先知個名叫白茶。幾好飲🤤

整體黎講好飽又抵。 以$68一個餐黎講其實真係已經好少地方有。 份量仲要係合理甚至略大份。
外賣自取
下午茶