今次我黎到咗「一汁一菜-旺角」啫,一入門口就感受到啲法式嘅浪漫氣息。嚟呢度,點可以唔試下佢哋招牌嘅法式龍蝦濃湯?勁!湯色金黃,龍蝦味濃得嚟唔覺得膩口,夾埋啲龍蝦肉咬落去,新鮮彈牙,質感一流🦞。緊接住食嗰個北海道甜粟雞肉豆乳濃湯,呢個就真係一個字 - 鮮!味道細膩,入口即溶,簡直係暖笠笠嘅幸福感覺。來緊嚟講下主食,沖繩汁燒大根豬軟骨啊~,佢嘅豬軟骨煮到啖啖肉都好入味,質地腍滑得黎又帶啲咬勁,夾埋啲汁燒大根,食落真係爽口又滋潤。轉個口味食埋件明太子醬厚燒玉子,先知道啲小細節都做得咁貼心。雖然係涼嘅,但喺細膩嘅口味上面,明太子嘅咸香咁啱好搭配嗰陣甜,足以令人一試難忘。今日嘅食評,我想最後提一下,餐具都幫到手哋。由之前嘅紙碗提升到雅緻嘅日式餐盤,食物擺盤靚,心情都跟住好。好似話,唔單止口福滿足,連眼福都有份享受,呢啲細節真係值得一讚。最後,記住係唔使等搭飛機,喺香港就食到,咁滋味嘅一餐,我真係幾滿足喎🍱🌸🥰。