2018-04-07
吾經吾覺原來已經一段時間冇去過大排檔食地道小菜,所謂既一段時間我諗大概就系一年前啦,其實系出面食得多其他類型既菜式,偶爾都會掛住港式既大排檔、冰室等等。陳根記系沙田區一間受歡迎既大排檔,沙田人去幫襯就吾出奇,但原來呢間大排檔系位於沙田既禾輋邨,聽就聽過既,但去就真系好似未去過。以為去既路程會比我想像中方便,但實際上吾系咁由於本人系港島區番工,所以搭巴士去紅磡先,然後要搭東鐵(火車)去火炭站,跟住系火炭站仲要搭巴士去禾輋街市落⋯⋯幸好天氣吾系十分熱,如果吾系一定更加辛苦。長途跋涉終於去到了,正當以為可以舒舒服服咁食野戈陣,事實就話比你聽絕對吾系咁簡單去到勁多人已經系意料之內,但原來吾系平時戈啲餐廳咁攞飛等位,而系個個都系啲食緊野既客隔離企系度等!最尷尬既系,好多時去到啲枱,啲人好似就食完咁,但原來系岩岩坐低only⋯⋯只系啲野未執好。兜兜轉轉,有個女仔好心咁同我男朋友講:「你地系咪兩個人呀,我地呢度有位」,心存無數感激,但途中既過程我地奔波左足足45分鐘左右。大排檔食物種類果然十分多,但系大致上都同平時大排檔既食物差吾多,有海鮮類、魚類(其實魚都系海鮮?不過可能種類太多所以要分成一類)、
大排檔食物種類果然十分多,但系大致上都同平時大排檔既食物差吾多,有海鮮類、魚類(其實魚都系海鮮?不過可能種類太多所以要分成一類)、豬、牛、煲仔類等等。
原未睇餐牌已經諗定叫佢既招牌菜:Wasabi蟹籽手撕雞、煎蠔餅、椒鹽九肚魚等等。然後我記起男朋友麻麻地中意食九肚魚,然後佢又想叫個佢好中意既椒鹽豆腐,最後就叫呢幾樣,為了節省時間,伙記們會叫我地自己寫食啲咩落張單度。
根記頭抽雞 全隻 $260
原本個伙記就已經話wasabi蟹籽手撕雞賣曬,但我仍然好想試,於是決定寫左落張單再算,但後尾又有另外一個姐姐黎同我講話真系賣曬。跟住男朋友就建議話食頭抽雞,原來頭抽雞就系豉油雞,一黎戈陣個樣勁搞笑,系個木桶仔裝住,雞既份量十分多,亦好嫩滑,比好多大排檔既質素好,雞肉沾上豉油好香口,啖啖肉既感覺十分實在。
椒鹽豆腐 $58
然後食既系第2道菜 —— 椒鹽豆腐,椒鹽豆腐吾系呢度既招牌菜,可能因為咁,個人感覺比較遜色,椒鹽似乎就少左啲,所以濃味不夠,偏淡,但系脆卜卜系做到既,同埋裡面既豆腐都好林。
香煎蠔餅 $70
跟住就到我最中意既菜出場,系蠔餅呀,平時食既蠔餅多數蠔既份量比較少,呢間既份量真系不得了。首先一睇到已經系黃金表皮既蛋絲,真心好脆,有層次感,交錯既蛋絲外型攞曬分跟住我系幾乎食每一啖都有蠔,啲蠔仲要每隻都大大隻,亦鮮味十足,吾會有海水味,配上口感豐富既蠔餅同埋蛋絲真系令人好有滿足感
椒鹽鮮魷 $78
去到第4味椒鹽鮮魷,已經飽到有點吃不消的感覺,於是食得好少,但仍然感受到香氣四溢。雖然稱不上系好脆既表皮,但系鬆化既感覺都吾錯,達至剛剛好既感覺,咬落亦不油膩,我本身都幾中意食炸魷魚鬚,對我黎到呢個系整得幾好。而作為吾浪費既市民當然都不忘叫左個盒打包,p.s. 外賣盒盛惠$2。
之前系聽過陳根記因為租約期滿所以租約期系去到今年3月31號,但最新消息又話延長租約期去到今年12月31號,即今年最後一日,個人相信最新消息。現今既地產霸權太犀利,希望出色既港式大排檔可以笑到最後。