2018-01-08 1129 瀏覽
講起民豐粉麵行, 荃灣老街坊一定會知道, 每逢冬至新年呢間鋪頭都會大排長龍,排隊買乜?之唔係買佢地既湯圓.其實呢間鋪頭除左湯圓出名之外, 佢既韮菜餅, 糯米糍同粉麵都好出名,我自己由細到大包餃子其中一間會買既就係佢地既出品,好新鮮不過會偏厚,有啲離題添,今日就同大家食下佢既糯米糍______________________________🔹黑芝麻糯米糍 $5🔹花生糯米糍 $5早晨9點去到,佢地話師傅未返,未有貨,要10點左右先返貨,9點9再去,已經有貨喇!.糯米糍既Size 大約手掌心大小,外皮都幾多粉下.佢既餡料側埋咗一邊,第一舊芝麻蠢左,咬左皮果邊,雖然第一啖都已經見到餡,但未去到好爆。第二舊花生醒左,摸到有餡果邊先咬,痴線架!!!薄薄一層外皮,入面啲料爆到癲左!.餡料係炒過嘅芝麻同花生再混入大量砂糖,好香之餘亦都好甜。糯米皮本身是沒有味道的,剛好可以中和偏甜的內餡.糯米糍嘅外皮都係一大亮點,其實未食拎上手已經知道, 係超級軟熟,咬開咗唔用手扶隱,啲餡料絕對會四散,因為外皮實在太軟淋淋!但你又唔好以為軟林林會唔好咬,佢軟得黎都幾有咬感,完全滿足煙靭控的要求!.除左花生同黑芝麻味,仲

🔹黑芝麻糯米糍 $5
🔹花生糯米糍 $5
糯米糍既Size 大約手掌心大小,外皮都幾多粉下
花生糯米糍

除左花生同黑芝麻味,仲有紅豆味可以選擇
提提大家佢既糯米糍每日新鮮限量製作,去到黃昏時間通常都已經沽清,想食既人記得早少少去買
2017-12-30
$5 (早餐)