2019-06-27 927 瀏覽
呢排腸胃麻麻地,諗住早餐食清淡D整返碗粥。平時都會間唔中黎深水埗街市熟食中心呢度食野,講真果度以前已經好難去,而家D電梯仲要修理極都未修理好。朝早7點幾要穿過拆貨落貨嘅街市菜販同雞販攤檔喺濕滑嘅地面前進……但當你穿過重重困難,就會見到幾隻貓(X) 錯,係到左有好多好嘢食嘅熟食中心。祺記同維記應該係同一個事頭婆(戴眼鏡個靚女),以前都係去食維記嘅豬潤通粉早餐。豬潤係出名菜式。今次食齋豬潤粥,特別要求加薑,事頭婆好大方咁應承仲幾次大聲提醒廚房,成件事好似食左薑嘅感覺一樣,好warm。個粥底好棉,聞到米香同粥特有嘅鹹香。食落口又鮮又甜,有D薑絲嘅汁溝埋特別醒胃。今次碗粥豬潤份量都多,平時食豬潤通比較少呢XD 喺粥嘅熱度入面熟得啱啱好,鮮嫩彈牙又冇血水,亦有豬潤特有嘅沙嘅口感。加左薑又可以劈咁D腥味同吊到個鮮味出黎。平民嘅地方總係搵到瑰寶。呢碗粥擺喺D 高級地方一定貴好幾倍。其他食品價錢都係平民,不過今次主要係養胃為主,怕食得太飽或油膩就冇試了。

2019-06-26
$21 (早餐)
  • 豬潤粥