2010-07-01
講到環境,呢度同其他「人和」的店舖一樣,永遠都係不及格的,地方逼狹,雜亂,沒有空調,也給人一個不夠乾淨的感覺。講到服務,呢度同其他「人和」的店舖一樣,真係一般過一般。唔單止咁,呢間「人和」第八分店仲要係開喺旺角道最旺最多人流的地方,在大熱天時來呢度食嘢真係有一種貼錢買難受的感覺。但係人和有兩樣食品總係令自己耐不耐就會心思思想去幫襯。1)「煎釀豆腐」:雖然喺一d老字號舊式豆腐舖裡面,好多都有賣呢味「煎釀豆腐」,不過呢間舖頭勝在就腳,所以最多幫襯就係呢度。「煎釀豆腐」雖然好似無乜特別,但係剛剛煎起的豆腐,滾熱辣的,外皮脆內裡軟,加上薄薄的所謂「魚肉」,再淋上適當份量的豉油上面夾在口中吃,可真是既美味又富營養呢!2)「韭菜豬紅腸」:不同「煎釀豆腐」,呢一味可算係「人和」的獨家出品,加了大量胡椒粉辟味的湯,加上韭菜、豬紅和豬腸三樣廉價的食品,再在上面洒上一些炸過的蒜粒,竟可產生奇妙的化學作用,使人好像上了毒癮一樣,耐不耐就想來幫襯,真是奇怪!每次來這裡,只要叫這兩寶,加多一杯「薑汁豆漿」添,就已經係一餐平價美食了。
講到服務,呢度同其他「人和」的店舖一樣,真係一般過一般。
但係人和有兩樣食品總係令自己耐不耐就會心思思想去幫襯。
人好像上了毒癮一樣,耐不耐就想來幫襯,真是奇怪!