2018-03-17
約了舊同事來大角嘴吃飯,事前沒有想過吃什麼好,逛下逛下看見這間小店,被外面的燒烤吸引了所以決定試一試。價格適中,不會太貴,兩人點了鹹魚芥蘭,烤雞,乾炒河粉,木瓜沙律,再加一個蒜蓉包。首先來個木瓜沙律,份量都幾多,料又足,辣度可以自由選擇,我哋叫咗中辣,對我來說辣度OK,木瓜不會太酸,味道不錯。蒜蓉包其實是老闆極力推介,佢話係佢哋嘅招牌菜一定要試,所以俾我哋叫兩塊試下,當然要收錢啦,蒜蓉包是烤的,充滿牛油香蒜味,非常酥脆,不用配咖哩吃都可以,一個字,正。之前在另一間餐廳食過濕炒河,太油了胃也受不了,所以今晚嘗試吃乾炒。這店炒得頗乾身,料又足,值得 encore。鹹魚芥蘭,菜本身已新鮮,鹹魚夠香口,不錯。烤雞真係值得推介,多肉又嫩,沒有肥膏,最重要係冇我最怕嘅血,配埋它們自制醬汁真係一流,冇得輸。真的不知道是否味道太好還是我們太肚餓,居然全部吃清光,一定會再幫襯 😀老闆話本身店舖在東涌,最近才搬來大角咀,佢話味道會keep住泰國原有風味,好有heart 的一間小店。
木瓜沙律
蒜蓉包
鹹魚芥蘭,菜本身已新鮮,鹹魚夠香口,不錯。
燒雞半隻