2022-09-21 661 瀏覽
專誠慕名而來,一試佢嘅手打煙靭烏冬🍜。我哋成7點半先到,好在唔算好多人排隊,大概唔洗半個鐘就入得。間鋪唔大,座位都唔多,基本上冇裝修,個feel反而似日本果啲地道拉麵烏冬店,別有一番風味。為左試佢嘅烏冬有幾煙靭,我哋2人都選擇咗冷烏冬。見雞扒咁出名我哋都試吓,再加左個天婦羅。夏一烏冬 🍜$56👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個冷烏冬都幾特別,有個夏字就知道佢係夏天嘅食品,配有青瓜芝麻紫菜羌末,再配上檸檬青檸汁,好味非常清新,配合冷烏冬簡直係消暑嘅一絕。個烏冬真係非常煙靭,可以話係數一數二好食嘅烏冬店。竹簾烏冬 🍜$46 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻竹簾烏冬其實就係齋烏冬,乜嘢配料都冇。但正正係咁樣先可以真正試出烏冬嘅味道同豉油湯底嘅配搭。烏冬夠凍,夠煙韌,係我食過咁多間烏冬店當中最好食嘅烏冬,沒有之一。天婦羅 🍤(5件)$50 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個天婦羅係隨便叫,但冇諗過竟然會係咁好食。佢嘅質素係拍得住酒店finedining嘅天婦羅,炸粉做得啱啱好,厚薄適中,而且非常香脆,上枱嘅時候都仲係熱辣辣,係即刻炸。真係有驚喜。骨付雞 🍗$34 👍🏻👍🏻👍🏻見到個個人都叫所以都試吓,隻雞髀超大隻,落咗七味粉

夏一烏冬 🍜$56👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
夏一烏冬

竹簾烏冬 🍜$46 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
竹簾烏冬

天婦羅 🍤(5件)$50 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
天婦羅  (5件)

骨付雞 🍗$34 👍🏻👍🏻👍🏻
見到個個人都叫所以都試吓,隻雞髀超大隻,落咗七味粉有少少辣都幾好味。不過相比起烏冬同埋天婦羅佢就冇乜特別。本來佢就唔係同烏冬配搭所以其實可以唔洗試。
骨付雞

總括而言,鰹烏冬嘅烏冬真係堅好食,會再幫襯。

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️
2022-05-19
30 分鐘 (堂食)
夏一烏冬
竹簾烏冬
天婦羅  (5件)
骨付雞