2019-02-27
自家製浪漫情人節晚餐✨💓情人節岀街食飯真係好貴 所以寧願兩小口煮下飯 簡簡單單浪漫下唔想放工先去買餸 所以一早買定材料😎今次去左觀塘嘅進材食品買✨有各色各樣嘅牛肉選購 包括草飼牛、和牛、特級肉眼 各有特色店員根據我提供嘅要求 要厚身 肉味濃 唔太肥 為我揀左prime ribeye $228仲教我點煮 同點解凍 服務很好喔👍🏻✨ 除左牛扒 也買了魚子醬呢到嘅魚子醬直接由供應商攞 所以價錢平一半呀🤩 ✨ 急凍帶子 L size有分兩個size L & 2L L 其實已經好大粒 所以L就啱啱好了解凍即食又可 牛油煎又得 方便呀💓 當晚大廚係男友 食前一晚我已放入雪櫃下格解凍 再用少少鹽同胡椒醃好 就開火煎嚕 喜歡生一點 略略煎面就食嚕 牛肉味果然濃郁 亦juicy 👍🏻💓 魚子醬魚油味香濃 鮮味十足 高級享受呀💓 帶子真係好厚 啖啖肉呀 不過我唔記得影低🥺進材食品嘅食材選擇多 仲有大蝦 甲羅燒 串燒 等等 下次再有煮飯仔慶祝 一定再選擇進材🍽 進材食品 (觀塘)🔎 觀塘興業街23號寶業大廈3樓C1號舖
唔想放工先去買餸 所以一早買定材料😎
解凍即食又可 牛油煎又得 方便呀
牛肉味果然濃郁 亦juicy 👍🏻
💓 魚子醬魚油味香濃 鮮味十足 高級享受呀
💓 帶子真係好厚 啖啖肉呀 不過我唔記得影低🥺
🍽 進材食品 (觀塘)
🔎 觀塘興業街23號寶業大廈3樓C1號舖