2022-08-08
已經好耐無嚟過漢發,今日去合舍睇完展覽就順便過隔離食個late lunch. 估唔到平日下午2:30嘅時間都要排隊,不過好彩只係等8張檯,大約10分鐘左右已經可以入座。嚟到漢發,一定係叫我至愛嘅豬潤丁。因為始終內臟高膽固醇,年紀有返咁上下都好少食呢樣野。當個麵送上檯,嘩!咁多豬潤嘅?!仲要件件都大大塊又厚切。可能因為對上一次食漢發可能已經有好幾年,只剩下些微印象漢發嘅豬潤麵係比維X好食, 所以見到呢碗麵即刻喺心裡面對漢發再暗暗加分!先試湯底,鮮甜得嚟帶上濃郁嘅薑味,完全係我杯茶,食到底時基本上我係連埋湯一切清晒。帶砂豬潤果然不負所望,有返咁上下厚度而帶來爽脆質感之餘,入面又juicy又滑,而且丁麵底淥到剛剛好唔會過淋,老實講再訪漢發, 就更加唔會再去維X!除左豬潤麵,第一次試飲紅豆咖啡。因為本身飲開齋啡走甜關係,所以特意要求少甜少奶。紅豆起沙又夠淋,咖啡夠濃又唔酸,估計佢只係靠煮紅豆嘅甜而無再額下加上糖水,居然比我想像嘅更少甜,好飲,值得推薦。如果真係要彈,唯一係如果紅豆可以再加多啲最更正喇!😜
豬潤丁麵
紅豆咖啡