2016-02-17 736 瀏覽
每逄我病或男友身體抱恙,我都會抓緊機會即刻表決食一樣野⋯⋯就係一粥麵既豬圓肉潤粥!今個星期男友失聲, 於是又走上竹園, 佢就口淡淡,我就好開心😁。 由於太肚餓,一碗粥已經滿足唔到我,一於加多$10 換埋個腸粉! 豬圓肉潤粥 $28腸粉 換購價 $10第一次食時,以為呢個名堂即係有豬潤加肉丸。食過後發覺只係一碗黃沙豬潤粥,但甘樣仲好,我就係衝住呢個而黎呀!每碗都有4-6片超厚切豬潤! 另外還有一些大蔥和花生。粥頗為綿身,每塊豬潤都很鮮甜,而且啖啖肉!看到粥面浮起的黃油吧,混和粥後真是啖啖鮮味。煮豬潤最困難之處就是能保持住口感,煮太熟很容易過老,入口又乾又硬。烹煮時間太短,又太生,吃壞肚皮。而一粥麵的豬潤就從未令我失望過,每次都吃到外爽內嫩的口感,令人慾罷不能! 另外點的腸粉, 跟豉油和芝麻上碟,要加醬料請自便。 腸粉當然要多醬! woohoo!雖然很喜歡自己落醬,但老實就甜醬味道有點怪,有豆豉味😱,可能放太久?而腸粉口感亦一般,感覺層層分離,仲要唔滑。😩雖然係甘,但我都係碟碟清既! 😁

豬圓肉潤粥 $28

腸粉 換購價 $10

每碗都有4-6片超厚切豬潤!

另外點的腸粉, 跟豉油和芝麻上碟,要加醬料請自便。

腸粉當然要多醬! woohoo!

雖然係甘,但我都係碟碟清既! 😁
2016-02-16
  • 豬圓肉潤粥