2018-01-22
記得 畢業後 第一份工觀塘巧明街, 但今次再去 是尋覓美食。 附近嘅駱駝漆大廈早已臥虎藏龍,接近的年運工廈都有一間出名西餐廳,Deer Kitchen。上到去,平日的 晚上 七點半座位已經滿了7成, 整體俾人舒服簡單嘅感覺。二人餐雖然豐富,但價錢較貴,所以我同朋友都係選擇比較價錢相宜 一人餐。 法式油封鴨髀及火焰西班牙黑毛豬肋骨。 前菜方面分別揀咗 黑松露意大利雲吞,黑魚子蟹肉手指多士。雲吞係自家製,,一細碟有兩隻雲吞, 黑松露味道濃,醬汁creamy,好味。 蟹肉手指多士賣相精美, 味道都好,但做法簡單,雲吞相對做工複雜比較推介。油封鴨髀好比較複雜,是法國傳統的食品,師傅做之前會將多餘嘅皮下脂肪剪走,用鹽和鴨油經過低溫長時間加熱而成。餐廳另加紫薯茸, 翠玉瓜 ,沙律做配菜,賣相精美。油封鴨本身食落會比較乾身,但絕對夠味。火焰西班牙豬肋骨,侍應會係你面前加酒點火,可能因為咁,俾人一種高級的感覺。而且個炸薯格好味,唔油,超脆。黑毛豬好嫩口,仲見到少少粉紅色肉,食落唔會鞋到痴牙。再加上甜品及飲品,大滿足。
黑松露意大利雲吞
蟹肉手指多士
法式油封鴨髀
火焰西班牙黑毛豬肋骨
黑毛豬好嫩口,仲見到少少粉紅色肉,食落唔會鞋到痴牙。
再加上甜品及飲品,大滿足。
士多啤梨奶凍