2019-10-10
平時自己都會係隔離超市買餸,成日見到呢間野想試但都無時間見今日得閒唔洗返工,就決定入去食下野順便抖下~其實我無諗過原來間鋪入面仲有好多位,因為次次係出面經過都只係見到出面個幾個卡位入到去啲燈光同座位都算舒服,唯一美中不足既地方係佢少咗啲日本音樂,作為一個祟日既粉絲好鐘意係日本餐廳聽到J POP,成間餐廳會更加有氣氛,但整體嚟講個環境都好闊落好舒適,會令人想坐耐啲休息下講返食物先,呢間餐廳食物款式算多, 但既然佢改得佢個鋪頭名係拉麵店,我當然就嗌番個拉麵試下先啦。簡咗陣我就決定嗌個元拉麵套餐,呢個係最傳統,最簡單既拉麵 ,但最簡單既野往往係最考驗一間鋪頭既質素,好好彩佢最後都無令我失望~呢個元拉麵既配料都係平時日本會用到既野,有叉燒、海帶、芽菜, 洋蔥, 佢用既湯底係味增湯底, 濃郁得嚟又唔會太油膩, 另外不得不讚既係佢用既叉燒肥瘦得宜, 食落去個下唔會太”鞋” 又唔會”油淋淋”, 更重要係塊叉燒好厚!好有口感! 然後呢個套餐係包埋叉燒炒飯, 佢比我既感覺係好重蛋味同牛油味, 叉燒味就相對少啲除此之外我仲嗌咗個串燒活鰻, 要注意番如果想食呢個既話要早少少落單, 因為製作呢個都幾需時呢個活
平時自己都會係隔離超市買餸,成日見到呢間野想試但都無時間
見今日得閒唔洗返工,就決定入去食下野順便抖下~
呢個活鰻第一下比我既感覺係好厚!比叉燒更加厚!正正因為佢厚, 你每食一啖都可以塞滿落你個口入面, 感覺會好滿足!加上佢燒到個皮好脆, 好好食!