2022-03-17
🚦揉然地(何文田)🥛日本濃香芝麻牛奶骰仔🥛$229/10【芝麻控必試】芝麻勁濕潤😛芝麻好香,唔會過甜,小妹嘅金舌頭估係烤過嘅芝麻,但唔烤過龍👅而且份量好足🥺連外皮(啡色)同包體(白色)之間都有芝麻⚽️最開心係佢真心做到出邊嗰層外皮係脆脆地嘅吐司,但包體好軟熟🐑雖然佢唔算好棉襪,但回彈力唔錯!🧦🍪黑可可麻糬scookie🍪$268/10【好耐冇食過啲咁煙靭嘅嘢】佢係店家獨家嘅scookie🥠比起一般scone軟淋身、唔算鬆脆🐿食落出奇地有少少茶味,曲奇味唔甜,但有oreo嘅味道😙我覺得好適合鍾意Oreo味但又怕甜嘅朋友🤣重點係佢嘅麻糬好煙韌、好大嚿,有啲癲🤯成口都係煙煙韌韌嘅感覺,煙韌控表示好正啊…抹茶紅豆麻薯肉鬆吐司(半個)$246/10【炒埋一碟】成個吐司嘅主要味道係平時會食到嘅抹茶紅豆,所以係想像得到整體會比較甜嘅🍬包體唔濕潤,反而有少少偏油嘅感覺,麻糬唔多,口感麻麻😢因為抹茶同紅豆好夾,所以成為左主調🎼結果加埋肉鬆就有少少唔夾😶🌫️但神奇嘅位係即使係咁都好,佢哋各自三隻味都好突出、存在感都好強,唔會喧賓奪主,但就真係各司其職😂唔夾唔夾🍮Creme Brûlée Bun🍮$228/1
🥛日本濃香芝麻牛奶骰仔🥛$22
【好耐冇食過啲咁煙靭嘅嘢】
抹茶紅豆麻薯肉鬆吐司(半個)$24
6/10
【炒埋一碟】
包體唔濕潤,反而有少少偏油嘅感覺,麻糬唔多,口感麻麻😢
🍮Creme Brûlée Bun🍮$22
【不是布丁】
聞落去有少少燶燶哋,鍾意呢一種焦香,面頭嘅焦糖脆片薄薄地細細塊🧡
包體麻麻、偏乾,可能因為挺身啲先可以抖得起啲燉蛋😗而重點嘅燉蛋質地好淋,蛋味比較重、雲呢拿味唔重🥚
本身覺得佢同嘉多利嘅布甸麵包類似,但食落真係唔同‼️真係一個係布丁,一個係焦糖燉蛋🤣所以呢個焦糖燉蛋麵包嘅雲呢味會更加重,燉蛋質感都更加流質!
整體
8/10
1️⃣首先不得不提嘅係,用咁平嘅價錢就買到咁多麵包,仲要份量咁多,真係喜出望外!🤑包體質素唔算係最好,但CP值很可以!
2️⃣見到佢哋嘅IG page,經常更新🗞會有好多唔同嘅麵包款式、唔同嘅推介,大家可以留意吓,一定有一款係你鍾意嘅😘小妹淨係見到啲名,已經流晒口水🤤
3️⃣重點⚠️我已經同店家表白左無數次💌因為喺我隔離嘅時候,包癮起、每天叫春嘅時侯,佢親自!行過嚟!免費咁!送咗過嚟俾我🥺容小妹再次用此post示愛❤️🔥仲要收到一張卡同埋送咗scookie俾我🥺🥺🥺呢啲真係小店嘅人情味😢我會好好珍惜㗎!小妹無以為報,只可以弱弱地認真呼籲大家要多多支持小店👩🍳
💌如果鍾意我嘅分享,請follow我啦💌