青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-08-02 106 瀏覽
呢排熱到個人無咩心機🥵見到色彩繽紛嘅餐點,胃口同心情即刻變好☺️夏天食泰菜我一定會叫酸酸甜甜夠開胃嘅金邊粉❤️ 呢度嘅泰式虎蝦金邊粉,甜度適中,兩隻大蝦新鮮又煎得好香口👍🏻而惹味拼盤 (點解細 size 都咁多😆) 的確好惹味,有雞皮卷、酸腸、魚餅、雞棗同蝦卷,仲有甜酸醬同生蝦汁跟,我最鍾意嘅係雞皮卷點甜酸醬🥰而且呢度嘅份量有驚喜,連蒜蓉炒椰菜都好大碟,我朋友邊食邊話「點解食極都仲有咁多」😂雖然已經食飽,但都係叫左芒果糯米飯去安撫第二個胃🤭 呢度嘅糯米飯加左蝶豆花汁,顏色好靚❣️飯好軟糯,椰汁非常香濃,我欣賞佢地放杏仁脆片,令口感更豐富😋差啲唔記得左介紹兩杯靚靚飲品:蝶豆花青檸茶 & 蝶豆花椰子奶蓋 (蝶豆花嘅天然色素真係好 ig-able🤣),我會比較鍾意青檸茶,因為味道好清新,椰子奶蓋嘅 Creamy 感覺似乎比較適合涼啲嘅天氣飲🥤喺 QR code 嘅點餐過程中,餐點都可以選擇少鹽/少油/少糖/少冰之類,好貼心;店員喺極繁忙嘅晚市中仍保持親切嘅服務態度,令我留下好好嘅印象☺️

泰式虎蝦金邊粉

惹味拼盤 (小)

蒜蓉炒椰菜

泰式芒果糯米飯

蝶豆花青檸茶及蝶豆花椰子奶蓋

泰式虎蝦金邊粉
惹味拼盤 (小)
蒜蓉炒椰菜
泰式芒果糯米飯
蝶豆花青檸茶及蝶豆花椰子奶蓋
  • 惹味拼盤(小)