2024-01-21
泰泰價錢💲: $78/ $98/ $120/ $93/ $31/ $59好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-呢排食左好幾間覺得唔錯的泰國菜,今次先介紹呢間係佐敦的!佢哋好受歡迎好滿座,記得早幾日book枱,如果唔係walkin唔知有冇位🫠 餐牌上款式好多,有d特別的係要先預定菜式,記得可以留意下。生日的話叫芒果糯米飯仲可以有生日牌/生日碟,聽朋友講有時仲會有泰文生日歌😂都幾啱慶生!-✅✅黃金黑金入球(1球)。有兩隻味,分別係墨魚膠皮蛋同蝦膠鹹蛋。黃金皮蛋味道冇咁濃 蛋黃有小小流心,墨魚外層都打到幾彈牙😉 另一個的蝦膠就可以更爽彈d,但入面包住鹹蛋今到成件事更濃味。-✅✅泰式串燒沙嗲。好大串,豬牛雞每樣各2串,燒得唔過火,仲幾嫩的又厚肉。d肉大大粒,唯一比較乾身的係雞肉。幾中意佢個沙嗲汁,偏甜同有小小花生味😋-✅泰式蛋包金邊粉。蛋包做得好靚!入面的金邊粉有鑊氣,炒得好乾身。如果啲粉可以再鬆散啲就好。味道上正常都係偏甜,有小小蝦、雞肉、豆腐亁。-🆗黃咖哩豬肉。呢個其實好多食材係入面,豬肉片唔鞋,仲有茄子、豆、薯仔🥔等,相當豐
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5
🆗黃咖哩豬肉。呢個其實好多食材係入面,豬肉片唔鞋,仲有茄子、豆、薯仔🥔等,相當豐富,汁又多🙈可惜呢個汁唔夠濃,好稀,夠好多個人撈飯…有蔬菜的甜味中和一下,味道上係可以,甜中帶小小辛香惹味。但完全不能接受咁水的程度,好似未收乾水咁…
✅蒜蓉包。大大舊的3舊,焗到焦香焦香,邊位硬脆,中間好軟熟。最緊要夠金黃夠蒜蓉味,同埋有牛油香🧈
✅芒果糯米飯。呢碟係全餐飯性價比最高🤣 超多芒果🥭仲要係甜的🤤椰汁好多,夠曬沾糯米飯,同埋椰漿的濃度同甜度都剛好!唯一覺得個糯米飯比較軟同黏。
整體都ok既,冇想像咁驚喜。生日都建議可以來呢到!唔介意座位比較狹窄就好d啦!
#piggyfoodiein佐敦