2018-08-12
之前去過Sky100,落返黎時正正對住Mango Tree餐廳🍴,見到佢地有brunch menu同下午茶。今日屋企人要去機場,所以打算早啲黎食個brunch再走,我地就一於去試試新嘢😋平時都少黎圓方一帶,因為地方偏遠😅,如果唔係住近東涌沿線/渣車,就要轉幾程地鐵或者搭巴士係西隧口落再行過黎。渣車人士係圓方消費可免幾個鐘泊車!(其實係呢度閒閒地都好容易消費夠可以免泊車費😂)我地三人行walk in,被安排近餐廳中間位置,相信如果早啲book枱會安排窗口位,個景超靚,可望到成個維多利亞港!嘢食方面我地三個人打算散叫黎share,無叫brunch set ($3XX)以下係嘢食相🍴:飲品🍹 - 黎到泰國餐廳當然唔少得泰式奶茶!糖漿係分開上,可因應大家食甜嘅口味而落幾多。本人平時飲嘢都唔落糖,唔落糖嘅泰式奶茶唔會苦,而飲到淡淡嘅香料味。椰青非常新鮮又多肉🥥👍🏻柚子大蝦沙律🦐🥗 - 個汁我覺得比較酸,同埋可以加多少少花生🥜,令整體口感脆啲冬陰功🥘 - 叫一個夠3-4人分。都幾辣吓,湯入面有辣椒seeds,無椰奶&無酸味,有兩隻大蝦都幾足料。唔食得辣嘅人要注意⚠️黃咖哩軟殼蟹🦀- 黃咖哩係泰式咁多
黃咖哩軟殼蟹🦀- 黃咖哩係泰式咁多種咖哩中最唔辣嘅,入面加左椰奶所以更香滑,配飯食一流👍🏻
炒椰苗 - 幾fresh
炭燒雞半隻🔥🐔 - 雞肉好juicy仲有淡淡嘅炭燒味,唔點個辣醬其實係甜甜地味,個皮可以脆啲,另外有個side嘅糯米飯跟埋
整體而言食物都幾好;環境近窗邊會光猛啲,其他位置較暗,但坐落都幾舒服;服務都OK,食物幾新鮮,份量亦足夠。埋單$13XX,價錢以九龍區黎講算OK👌🏻
下次想試試個 brunch set / afternoon set 😋