2017-06-13
剛剛特地揸車去大圍食一間上次食過超好味的薯粉, 但今次再吃水準不復再(失望). 然後去荃灣Aeon買餸, 儘管試試路德圍個停車場有無位泊車, LUCKY剛巧有車走, 即刻衝去KALA鋪面細小卻五臟俱全, 店外"易拉架" 選擇多得不能下決定, 橫竪未吃過, 就要個隔離有粒星同有個like公仔嘅彩虹Toast, 俾錢時問我要不要加toppings, 一時未ready之下隨口說了加焦糖洋蔥. 等了又等, 叫我了!現叫現製彩虹Toast捧在手中, 彩色芝士已有如山泥傾瀉般湧出來, 一點也沒誇張, 由於太心急影了個out focus但都清楚見到澎湃的芝士. 一咬是超脆的口感和濃香芝士, 都不理那麼多的顏色從何而來, 好味就是皇道. 吃到最後一口---都是充滿芝士, 超邪惡. 講返無啦啦"加料"的焦糖洋蔥吧, 其實沒甚麼必要, 因為味道都給芝士掩蓋了, 可以在吃其他"芝"味不是超重的toast加入. 不然便浪費了焦糖化的洋蔥滋味了.