同老婆慶祝紀念日當然要花d心思,我搵左好耐終於搵到一間Omakase店有提供燒鰻魚,因為我地之前去日本旅行時老婆食過一次即製嘅燒鰻魚,但呢幾年都冇機會再去日本品嚐。今晚訂呢間餐廳位於銅鑼灣皇冠假日酒店,名叫 Marble Japanese French Kappo,係一間日法割烹料理店。在日本割烹並不是指某一種料理食物,「割」意思係攞刀切割食材,「烹」就係指用火煮,割烹料理店意思就係直接坐係廚房前面,可以邊品嚐料理邊睇到廚師烹調的餐館。Marble Japanese French Kappo的開放式廚房除左可以欣賞到廚師製作料理之外,廚房背後的落地玻璃外更是一幅美麗的樹林景,環境非常舒服幽靜。😙我地今晚揀選的餐名叫作 Saku,包括左前菜、刺身、鰻魚、蠔同和牛等共8道菜。作 Saku $1,680天婦羅紫蘇葉松葉蟹配海膽今晚的前菜係松葉蟹配海膽,餐廳採用的海膽非常鮮甜而且好creamy,配上鮮味濃郁的松葉蟹肉,再加上香脆嘅天婦羅紫蘇葉,味道非常富有層次。😋刺身師傅揀選的時令刺身分別係北寄貝同金目鯛,賣相非常吸引,北寄貝刺身新鮮爽口,金目鯛甘香鮮嫩,配上有獨特芳香的紫蘇花,非常美味。😍燒

作 Saku $1,680

刺身
燒鰻魚
配搭有木之芽的燒鰻魚,魚皮非常香脆,魚肉細緻不膩,帶有木之芽的獨特香味。👍🏻
日本杜蠣
以法式烹調的兵庫縣蠔帶有青檸柚子香味,兵庫縣蠔非常肥美,肉質鮮嫩,入口啖啖肉配上海膽非常鮮甜。😋
宮崎牛三文治
宮崎牛牛香馥郁,嫩口即化,配上香脆麵包,加上紅酒喬頭漬減去牛肉油膩,牛肉肉汁豐富,味道一試難忘。😍
尾崎牛扒
宮崎縣的尾崎和牛只食鮮草、粟米等天然飼料,養至 28 至36 個月屠宰,油脂分布比一般A5日本和牛更細緻平均,肉味非常濃郁。師傅揀選的牛柳部位肉質特別滑嫩多汁。😍
尾崎牛涮涮鍋
涮涮鍋湯底選用牛骨熬煮二十小時而成,非常濃厚鮮甜,肉質甘甜軟滑,配上稻庭烏冬,日本包菜同金菇,好味到連湯都飲至一滴不剩。👍🏻
夕張蜜瓜 日本梨
最後食埋非常香甜多汁的夕張蜜瓜和日本梨,非常滿足。😋
夕張蜜瓜 日本梨
總結而言,餐廳的環境同矜貴菜式都非常高質,雖然價錢唔平,不過絕對物有所值。👍🏻
2022-06-27
慶祝紀念