2018-07-31
好耐無見既朋友忽然返港,要約我去銅鑼灣食飯。佢大忙人,時間得一個半鐘,仲問我有咩好食,但我已經唔係銅區地膽,真係鬼知咩。人急智生,記得以前做野見過希慎有間羅麥記promo,未去過未食過,但記得係茶記又夠香港特式,咁咪拉住果個外遊港人frd去下😆磚頭豬扒焗飯係招牌之一,我話嗌呢個,朋友話唔係呀嘛嗌呢D,淨係gimmick打卡用,唔覺得個麵包可以食囉。然後仲舉例菠蘿炒飯,唔會食埋個菠蘿咁話。我話就係一loaf麵包,麵包點會唔食得呀,梗係食埋啦,我驚食唔晒啫,於是包拗頸嗌左😂磚頭豬扒焗飯睇個樣都知好食。新鮮焗飯熱辣辣,茄汁味香濃,豬扒焗得香軟,加埋炒飯底,仲唔香口好食咩。最神奇既係個麵包應該要烤完再翻焗,但焗左兩次完全唔燶,亦唔乾,仲好軟熟,可以沾埋茄汁包住豬扒一齊食 😋 不過最後真係食唔晒... 舊磚頭實在太有份量,起碼要三至四個人一齊食先食得晒~ 如果唔叫其他野食,情侶檔一人一半努力食,都應該食得晒既😝 另外嗌既就係辣秘製汁雞翼撈通粉。秘製汁其實係瑞士汁。辣就係加左辣椒粉,真係幾辣下架🔥。成碟野普普通通,不過不失。而入得希慎商場,裝潢都有番咁上下特色。而羅麥記就可以比大家睇返以前既舊式宣
而入得希慎商場,裝潢都有番咁上下特色。而羅麥記就可以比大家睇返以前既舊式宣傳單/海報。雖然係重新印製再造,但睇落都幾有趣 😁