2009-11-27
星期六, 修道日約了齋妹響千色店集合再入大西北. 到了荃灣, 才找地方醫肚去. 要近近地千色店, 只有來到川龍小巴站呢條街, 找一家茶記, 快人快食. 由街頭行到街尾, 始終都係一句話, 燒臘飯甚少機會出錯. 看見呢間, 吊住幾隻燒鴨. 將其味部擺得出門口, 必定有番咁上下. 好不容易, 找到地方坐低, 不多看Menu有乜好食了, 反正已經欽點了燒臘飯. 聽到不少人叫燒肉飯, 就改一改口味, 來一個叉燒燒肉飯.味部出品, 一定比其他快餐出得快, 只是整一碟熱飯, 斬兩斬. 就成為一份快靚正既港式美食. 叉燒, 是半肥瘦的淋淋叉燒, 而且叉燒汁都落得幾重手. 所以個飯底, 非常之夠味. 燒肉, 為何個個叫呢, 原來佢地既燒肉真係有一手, 皮脆, 味道不太咸. 食落去有如茶樓既燒腩仔咁既質素. (亦可能是我好彩, 切正塊正腩肉俾我. 沒有給我芥辣, 沒有給我甜醬, 伴上的反而是羌蔥. 喜蔥油的我覺得更正.女友來電了, 只好快快耙埋碟飯, 飲埋杯奶茶. 食燒臘亦有個好處, 唔會太熱, 急食時, 唔會辣親五臟六腑.