2019-06-16 140 瀏覽
好耐有同女友出街食晚飯,佢今日收早,一於接佢收工同佢撐吓枱腳,成日食西餐,女友話想說食潮州嘢,而我又要去荃灣攞D嘢,查一查openrice ,荃灣有乜好潮州嘢,搵到呢間醉潮館。餐廳位於三坡坊,成條街都差不多是餐廳,女友話肚餓,雖然只是6點半,就早少少食飯啦,去到餐廳,已經有一枱客人食緊飯,侍應問我們有沒有訂枱,原來大部分枱已留座,幸運地仲有一張2人枱,所以我們不用等位。其實餐廳的枱椅擺得有點迫,不過贏左樓底高,完全沒有侷促感,看看餐牌,好快叫左嘢食,食物亦好快送來了,沙嗲牛肉炒芥蘭先到,都好大碟又好夠鑊氣,椒鹽鮮尤,外脆內鮮,個脆皮做得好好,脆、薄、唔油!雀籠紅燒BB鴿非常吸晴,打卡必點,而且皮脕肉嫩!調味亦好到位,不會太咸!普寧豆腐,皮脆,豆腐充滿豆香之餘,更帶點煙熏味!冬菜粉絲蒸九肚魚,第一次食呢度菜,清淡嫩滑的九肚魚配冬菜,更凸顯九肚魚的鮮!粉絲吸收曬2者的味,所以非常好食!本來想試試D湯,不過好飽,留待下次啦。
普寧豆腐,皮脆,豆腐充滿豆香之餘,更帶點煙熏味!
本來想試試D湯,不過好飽,留待下次啦。

沙嗲牛肉炒芥蘭
椒鹽鮮尤