2018-11-25
荃灣的隱世cafe藏身於工廈,雖然位置偏遠,但都易搵到,係有線電視大樓隔離的銓通工廈,我由荃灣廣場行入去都係10-15分鐘。Cafe地方都算大,一張長形大枱,絕對夠一班朋友聚餐,還有多張2-4人枱,而且窗旁的高身櫈都有7-8張,都容納到唔少食客。裝潢主要用木系餐桌及讓人溫暖的裝飾,牆身掛了燈泡,木櫃書架同大量舊書,四周圍都有小擺設。除了六道菜晚餐,還有散點的菜式,今晚同朋友各點一個晚餐互相分享。晚餐有法包、餐湯、沙律,主菜有九款選擇,還有餐飲同甜品。另外,可加錢要其他前菜或甜品選擇。當日的蛋糕可選綠茶芝士蛋糕、日式芝士蛋糕、法式蒙布朗、藍莓蛋糕,雪糕都有買個口味選擇,有朱古力、士多啤梨、綠茶、益力多。當日餐湯係南瓜甘荀湯,南瓜味濃郁帶點甘筍味,微甜順滑又溫暖的西湯。牛油法包好香噴噴,烘得夠脆身而不會只得硬。我最喜歡沙律的清爽感同酸甜開胃,醬汁偏甜帶少少酸,加了點油,拌勻沙律菜食,感覺好fresh好健康。龍蝦汁燴意大利海鮮飯 $148,材料有紐西蘭青口及虎蝦肉。賣相美觀,份量適中,材料頗多。先大讚龍蝦汁煮的意大利飯,口感外軟內保留米粒嚼感,唔會好杰身,亦不會膩,反而吸到好濃郁的龍蝦醬汁味
龍蝦汁燴意大利海鮮飯
先大讚龍蝦汁煮的意大利飯,口感外軟內保留米粒嚼感,唔會好杰身,亦不會膩,反而吸到好濃郁的龍蝦醬汁味。用大量龍蝦殼煲製成的濃湯,再煮意大利飯,其鮮味同龍蝦獨有的香味都在飯中散發出來,有如品嚐特濃版龍蝦湯的滋味,令人味回。
有兩隻肥美得來富有海水味的青口,嫩而不腥,味道同口感都幾好。另外仲有四隻虎蝦,去殼起肉方便進食。蝦肉大隻,又爽口彈牙,配意大利飯食更顯鮮味。
熱檸檬茶
熱檸檬茶大杯,茶味突出,切片檸檬亦夠新鮮,連餐飲都用心製作。朋友的咖啡是即磨咖啡,味道也不錯。餐廳還有熱座壺裝的茶類及特飲,下次可以再來慢慢細味欣賞。
法式蒙布朗(栗子),甜品旁用朱古力醬畫畫,令人心情愉快。
蛋糕好輕盈鬆軟,栗子又甜又幼滑,忌廉正好中和栗子的甜味,整件蛋糕都唔太甜,味道好好