2019-09-12
今晚就返嚟荃灣呢邊力生大廈樓下地鋪食越一,同朋友講左好耐好想食越南野,終於約到一齊食!😍😍😍嚟到越一,店員安排我地坐位,成間店鋪都好大,可以容納好多客人,店鋪裝飾方面主要都係以綠色為主,非常貼合越南風味。好喇講返食物方面,首先,我地叫左香葉辣肉碎生菜包$68,超喜歡食生菜包嘅我,覺得肉碎好足料好大份,仲有啲辣椒仔辣辣地好香口,唔會太辣,酸度好適中!生菜有四五塊左右,食完唔夠的話可再問店員refill,呢樣野係非常好,如果俾著其他餐廳就要加錢refill了,呢個值得讚!第二樣就係芒果軟殼蟹米紙卷$62,共有四件,整個米紙卷包得好靚,擺設得好靚,佢個米紙卷入面材料非常多,有蘿蔔絲、粉絲、青瓜、芒果、沙律菜仲有軟殼蟹,呢個米紙卷帶俾我好多驚喜!芒果係完全令成件事加分!軟殼蟹係剛剛炸出來!仲係脆卜卜架!食入口好fresh好多層次!酸酸甜甜正!🤤🤤🤤之後就係我最期待嘅串燒喇👅👅👅佢係有三串(分別係牛柳粒、雞肉、豬肉)再配上沙嗲醬$38。我最中意食牛柳粒,佢唔會燒到全熟,令到肉好硬,佢食落口係入口即融好有牛味,再有串燒烤出嘅味,唔洗點個醬都已經好正!我朋友就中意食雞肉,好嫩口好好味!串燒真係值得一
之後就係我最期待嘅串燒喇👅👅👅佢係有三串(分別係牛柳粒、雞肉、豬肉)再配上沙嗲醬$38。我最中意食牛柳粒,佢唔會燒到全熟,令到肉好硬,佢食落口係入口即融好有牛味,再有串燒烤出嘅味,唔洗點個醬都已經好正!我朋友就中意食雞肉,好嫩口好好味!串燒真係值得一試!
再來就係胡椒粉絲大蝦煲$88,呢個煲一嚟嘅時候,好香好重八角味!佢係用平時大排隊叫啫啫雞煲果隻煲,所以耐熱非常好,食到尾嘅時候都係熱緊架👍🏻個大蝦煲有五隻大蝦,每隻蝦都係啖啖肉好鮮甜,而蝦底係鋪滿粉絲,朋友同我都超愛吃粉絲,仲要有湯係底,胡椒同八角味都好重,令到成個大蝦煲非常入味香口!呢個價錢食到咁高質份量咁多嘅大蝦煲係第二到揾唔到架喇!
最後,就係馬拉盞炒通菜喇$58!馬拉盞炒起菜上嚟一啲都唔咸,因為其他餐廳好容易會食到好咸,但越一嘅炒通菜一啲都唔會!好野味好香口!仲要份量好多!好抵食!!!
飲品方面,我就叫左杯椰汁三色冰$26,其實就好似泰國嘅椰汁珍多冰咁,入面除左有好重重嘅椰汁🥥外,仲有紅豆、黃豆、珍多!料好多好足,食極都仲有🤪🤪🤪最重要係好解渴!超級推薦啊!
我朋友就叫左杯鮮橙汁$28,開頭我仲笑佢,你叫橙汁咪姐係果汁先生囉😂😂😂點知杯橙汁嚟到嘅時候都幾大杯下,店員仲好強調真係新鮮搾出來架,同店員傾開計先知,原來呢杯橙汁用左5個新鮮橙搾出來!我地都好驚訝,邊有可能啊?仲有餐廳會咁樣做洩本生意?原來越一嘅老闆好強調所有野都係無添加,純天然!講真宜家呢個時世,邊會有餐廳真係咁好架😭😭😭
總結,呢間越一真心良心餐廳,所以食物都好大份仲要比其他同類嘅餐廳平10至20蚊,仲要有大大杯新鮮果汁飲添啊!嚟荃灣嘅朋友真係要嚟試下佢啊!真心真心推薦越一!😍😍😍😍😍😍