當《心夜來潮》最初係旺角開店既時候,曾經上門品嘗並對它留下不俗既印象。正值生日,當家人問我食咩好,就忽然念起《心夜來潮》,一來離屋企近,二來又叫特別D~~hehe~~《心夜來潮》係荃灣位於三坡坊内,附近有好多小炒店,包括同樣旺場既《潮興》(尼間下次食完再報告!!)門口設有易拉架,提供招牌菜廣告比食客係排隊時念定食咩好~~由於一早訂座既關係,所以一到埗就可以入座,餐廳内部裝修基本上同旺角總店一致~~~都係行較懷舊既路綫~~事不宜遲,立刻講下今餐點既各樣美食~~~小米餃 - 潮州著名既特色小食,店員特別推介~~~類似粉果既外皮,食落煙煙韌韌,但唔會粘牙,豬肉夠入味~~~欖菜肉碎四季豆+蒜茸椒絲炒通菜 - 雖然尼兩道菜做法比較簡單,但勝在用料平實,加上鑊氣夠,唔會過油同過咸~~手打牛肉丸 - 牛肉丸爽滑,結實得黎夠彈牙~~勝瓜白蜆湯 - 蜆肉夠,加上勝瓜令成煲湯十分鮮甜~~~薑蔥蒜香蒸魚片 - 魚片夠鮮,底部既粉絲較硬身,配合醬油十分入味~~砂鍋蜆煲 - 重點來了!!!每次黎到必點~~~百幾蚊既價錢,上到黎係滿滿既蜆,蜆夠大同有肉,配合蒜茸同辣椒,非常惹味~~仲要有種食極都仲有既感覺~~尼個

門口設有易拉架,提供招牌菜廣告比食客係排隊時念定食咩好~~

事不宜遲,立刻講下今餐點既各樣美食~~~
小米餃

欖菜肉碎四季豆

蒜茸椒絲炒通菜

手打牛肉丸

手打牛肉丸 - 牛肉丸爽滑,結實得黎夠彈牙~~

勝瓜白蜆湯

勝瓜白蜆湯 - 蜆肉夠,加上勝瓜令成煲湯十分鮮甜~~~

薑蔥蒜香蒸魚片

砂鍋蜆煲

砂鍋蜆煲 - 重點來了!!!每次黎到必點~~~百幾蚊既價錢,上到黎係滿滿既蜆,蜆夠大同有肉,配合蒜茸同辣椒,非常惹味~~仲要有種食極都仲有既感覺~~尼個價錢真係無得輸~~~~

潮汕砂鍋粥

潮汕砂鍋粥 - 重點主食~~~相信好多人黎到都會叫!!!今次就選左蟹、花甲、海蝦、象拔蚌做材料。材料本身新鮮有肉唔在講,粥品配上如此材料自然鮮味無比,家人食完都連番比Like~~~

埋單人均都係$250,考慮埋食物質素,絕對值得大家一試!!!
2018-11-10
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日