2021-09-30
最近試左Nina Patisserie餅店新推出以時令日本🇯🇵水果為主題既日本果漾下午茶 🫖(價錢HK$468 兩位用) 三層下午茶一共有九款鹹甜點及兩杯飲品 咖啡☕️或茶🍵 當中,鬆餅外層酥脆,不易散而且入面不會過乾,配上適量香滑既奶油忌廉同杏脯醬,食落帶有淡淡杏脯獨特的清香味,清甜而不膩!然後就到鹹點部分其中最令我印象深刻的是香印提子蟹肉酥皮卷和北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻😁 香印提子蟹肉酥皮卷每一口都吃到滿滿的蟹肉😍 外層的酥皮卷很鬆化帶有牛油香,再配上香甜的香印提子一起吃,是幸福的味道🤤北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻呢款鹹點係酥香既撻底外層包著Parma ham 中間用上甜度較高既🇯🇵 赤肉蜜瓜造成既粒粒果肉果凍,入口既感覺好特別,鹹甜中和帶出平衝既口感👍🏻到甜點既部分,我最愛的一款就是福岡士多啤梨卷蛋🍓 卷蛋部分做得很好入口濕潤柔軟,中間夾着新鮮的日本士多啤梨果肉再配上忌廉甜而不膩👍🏻 巨峰提子🍇意式奶凍既造型好點題,軟滑香甜既奶凍底層配上圓圓飽滿的巨峰提子造型好可愛😍多汁帶有酒香,真係好吸晴!還有咖啡上精緻的拉花圖案😍一口甜食🍰配上清香的洋甘菊茶👍🏻
然後就到鹹點部分 其中最令我印象深刻的是香印提子蟹肉酥皮卷和北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻😁
香印提子蟹肉酥皮卷 每一口都吃到滿滿的蟹肉😍 外層的酥皮卷很鬆化帶有牛油香,再配上香甜的香印提子一起吃,是幸福的味道🤤
北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻
還有咖啡上精緻的拉花圖案😍