2017-07-20
今年係荔園關閉後嘅第二十年,呢二十年係無論係香港定係我都變左好多,我就由比人帶去荔園變左帶人去荔園茶餐廳,至於香港,唔講啦。一去到門口已經有隻老虎仔係到,不過變左純白色,小朋友都話要同佢影相。入到去就有返塊老虎仔屏風,天花板仲有幾隻木馬同以前攤位掛住嘅燈膽仔,牆上邊仲掛左一啲畫呀,以前荔園嘅地圖等等嘅野係到,係同期望中嘅荔園有啲唔同嘅,但簡單啲都好嘅,始終係餐廳,唔係主題公園。荔園講野食嘅話應該都非雞髀莫屬,但老婆話雞髀已經好熱氣,唔準比小朋友食薯角,咁唯有食沙律啦。之後再叫左照燒牛肉雜菜炒烏冬、法式焗芝士白菌忌廉石班魚柳飯(個名好長……)同埋老婆最中意嘅”煎Pan”粒粒西多士。呢到幾樣野最好食固然係雞髀,又大隻,炸到鬆脆之餘肉汁又多,啖啖肉,不負我二十年黎嘅思念。同碟嘅沙律我唔係十分有興趣,但試左一啖,黑醋嘅味道都幾好,菜亦唔錯。焗魚飯賣相好吸引,芝士汁好好味,飯亦有炒底,但有啲濕,而作為主角嘅魚唔會太實,亦唔會散曬,亦唔係冇味嘅急凍魚柳,總括黎講幾好食。而牛肉炒烏冬亦好有鑊氣,上面嘅青椒同紅椒嘅顏色好豐富之餘,亦炒得幾好食,烏冬幾有質感,唔會太淋,牛肉肉味十足,但係配料同烏冬比例有
焗魚飯賣相好吸引,芝士汁好好味,飯亦有炒底,但有啲濕,而作為主角嘅魚唔會太實,亦唔會散曬,亦唔係冇味嘅急凍魚柳,總括黎講幾好食。而牛肉炒烏冬亦好有鑊氣,上面嘅青椒同紅椒嘅顏色好豐富之餘,亦炒得幾好食,烏冬幾有質感,唔會太淋,牛肉肉味十足,但係配料同烏冬比例有啲失衡,兩個細路每人食啲就冇左大半,反而係淨返好多椒。
至於西多,我老婆話好食,因為冇花生醬,而且好脆,但係我覺得花生醬就係西多嘅靈魂所在,個殼幾靚幾好食都冇用,冇靈魂就係唔掂。
特別一提個菠蘿冰,有得自己落手整,比小朋友玩就啱曬,而且甜甜地啱佢地飲,所以可以一試。