2022-11-10 665 瀏覽
今年介紹左家上海同十里洋場,第二間要介紹甫田,原來呢間新加坡野都有大閘蟹食。有不同嘅餐可以選擇,我地當晚試左個四人餐。不過除左大閘蟹靚係重點之外,你可以試到唔同嘅莆田signature,有一排唔知點解無人講呢間餐廳,咁就不如我講下。最好係呢排只要惠顧就可以半價叫佢哋siganture百秒黃花魚,相信好多人認識呢間餐廳係因為蟶子同佢,平到咁有乜理由唔叫?我地叫左一碟,味道依然不變。講番個餐先,九轉小腸係十最之一,當然要食。真係好煙韌又有層次,用呢個做開場,真係好適合。冰鎮南日鮑,呢個我之前無乜印象,但食落去又幾好,個凍凍地嘅汁令人好想再食,勁開胃,而且鮑魚都幾大隻。椒鹽豬手係絕對大推,最好係因為佢又平又靚,熱辣辣食落去骨膠原好豐腴,係絕對令人難以忘懷嘅味道。清蒸大閘蟹當然係重點,食公食乸睇時間,今晚食公,爆膏係必然的,每位再送上一杯薑酒,好鬼滿足。鮮貝燴絲瓜,小清新嘅感覺來自甜甜嘅絲瓜,個湯頭最好都唔放過。酒香竹筒蝦以為係食蝦,原來重點係個湯底,酒香豐滿,但隻竹筒蝦都好大隻,開落去又爽口彈牙,呢個湯簡單得來都幾令人難忘。招牌主食有三樣選擇,福建紅菇海鮮滷麵/興化炒米粉/媽祖平安麵,好難選

有不同嘅餐可以選擇,我地當晚試左個四人餐。

招牌主食有三樣選擇,福建紅菇海鮮滷麵/興化炒米粉/媽祖平安麵,好難選擇之下我都要左興化炒米粉,四人份量變咗八人份量,食完都基本上你一定可以打包咁你都估到有幾大份,興化炒米粉有說不出咁多種料,炒到條條分明,好唔錯。

甜品有竽圓花生湯,相對最普通,可能因為menu入面有好多好出色嘅甜品,但係竽圓花生湯係莆田特色,係個大閘蟹menu都係必然的,朋友選嘅一件榴蓮甜品,唔記得左叫乜名,但都幾好食,愛榴蓮就睇下menu去點了。

凡惠顧任何大閘蟹套餐,當然可以享半價福建老酒優惠,一壼都只係$34,當然要飲,大家如果想食嘅就不要錯過啦。