2022-05-21 159 瀏覽
“觀塘隱世私房菜👨🏻‍🍳Wing Got Kitchen”………………………………………………觀塘真係食好西既一個好地方, 各種美食都有. 這間私房菜在觀塘工廈十分之有名,而且經常都滿座,所以我已經提前左兩個星期預約話就話係隱世, 但其實係觀塘站出左行多一分鐘就到, 好方便由於我哋係食私房菜,所以一早已經訂好咗菜式,唔需要去到餐廳再諗食乜嘢,對於選擇有困難的人士,絶對是一件好事。開了一壺龍井茶後,侍應便將一份預先安排的餐單給我們過目,菜式非常豐富,價錢亦相當合理。雲耳&酸齋坐左冇耐就出左d兩個前菜,  黑木耳吃得多,白木耳少吃,但同樣爽脆。而酸齋同平時食既唔同, 酸度少d, 我覺得平易近人好多, 兩款我地都覺得好開胃雙色墨魚仔,本地水耕沙律菜拌芝麻醬,茶燻流心蛋拌墨魚子醬配厚切茄子當食完前菜就黎小食,  仲要擺法好日式! 先食水耕沙律, 係比平時食開既清甜, 爽脆多汁, 加少少醬已經好好味, 而蕃茄醬仔係用蜜糖去餵, 好驚喜! 雙色墨魚仔就一咸一辣, 幾好味。而個流心蛋真係食到茶香, 但又唔會搶左個蛋味道, 師父控制得幾好! 而茄子我覺得係大驚喜, 平時我其實好一般茄子d樣野, 但今次
“觀塘隱世私房菜👨🏻‍🍳Wing Got Kitchen”
………………………………………………
觀塘真係食好西既一個好地方, 各種美食都有.
話就話係隱世, 但其實係觀塘站出左行多一分鐘就到, 好方便

龍井茶

雲耳&酸齋

當食完前菜就黎小食,  仲要擺法好日式!
先食水耕沙律, 係比平時食開既清甜, 爽脆多汁, 加少少醬已經好好味, 而蕃茄醬仔係用蜜糖去餵, 好驚喜! 雙色墨魚仔就一咸一辣, 幾好味。而個流心蛋真係食到茶香, 但又唔會搶左個蛋味道, 師父控制得幾好! 而茄子我覺得係大驚喜, 平時我其實好一般茄子d樣野, 但今次師父炸左後, 茄子果種令我麻麻既質感冇晒, 而且黑魚子醬好好味!
本地水耕沙律菜伴芝麻醬/雙色墨魚仔/茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆

😜蝦球水芙蓉
一大隻蝦置於蛋上, 蝦球除了是味覺上的享受,擺盤也十分之花心思,令人食慾大增.
水芙蓉係由蛋白同甘筍汁做出黎, 幾滑, 而且鮮甜爽口既蝦球係上面, 成件事好靚
蝦球水芙蓉

😛原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯/原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
每人一盅,夠晒衛生,材料豐富,夏天飲哈密瓜螺頭湯,滋陰又養顏,另一款川貝陳皮海底椰鱷魚湯,湯底十分鮮味,補身一流!
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

😁 黑松露醬炒鮮露筍百合
上枱已經嘩左一聲, 因為個南瓜寶盒真係好靚, 而且仲有保暖既功能, 食到最後果舊都係熱既, 感覺好好, 而入面既料炒得好有鑊氣, 而且露筍係冇渣同埋冇苦味就知靚野, 加埋個黑松露醬吊起成個味, 好正
黑松露醬炒鮮露筍百合

陳年滷水bb乳鴿
乳鴿幾嫩滑, 肉質好好, 而且陳年滷水好入味!

蒜香海班片紅白米飯

最後d個主食其實個重點係個飯, 蒜香海班片味, 同埋荷葉味滲入去, 個飯令人食不停! 當然, 個海班片都令我地好滿意, 好重骨膠原

湯丸
個皮我覺得幾薄, 黑芝麻料幾多, 但又唔會做到穿晒,  一咬下時芝麻蓉好爆🙈😳,好味👍🏼
湯丸

總結我覺得由前菜, 到主菜都係咁令人有驚喜,  食材高質、新鮮,
喜歡這裏的每一道菜都用心製作,色香味俱全😋,所以都幾推薦大家去!✨
老爺奶奶👵🏻今餐都滿意,好難得🙈👍🏼下次再來😋
2022-05-19
5 分鐘 (堂食)
龍井茶
蝦球水芙蓉