2019-06-01
車仔麵係香港一個特色美食,餸菜夠多選擇價錢又夠平民化,但要搵好味既車仔麵實在唔容易,店家需要係湯底、麵條同餸菜都下功夫,今次介紹既呢間車仔麵就成功係湯底同餸菜方面帶到驚喜俾👦🏻👧🏻。👧🏻就叫左咖哩湯底既米線加咖哩魷魚、秘製牛孖筋、蠔油小花菇同溏心蛋,👦🏻就叫左番茄湯底既米粉加蘿蔔、回味豬大腸、自製鮮竹卷同脆味豚爽肉,另外再加左三隻油炸鬼雞翼同瑞士花香雞翼😆講下個湯底先,咖哩湯底比👧🏻想像中辣左少少,唔知係咪因爲加埋咖哩魷魚所以更加辣,不過試飲左幾嗒都無頸渴既感覺,最正係唔會得咖哩既色而無香味同辣味,而番茄湯亦係好吸引,濃郁既湯底入面夾雜住番茄既酸甜味,如果配料係吸湯既餸菜一定好正😋每一款餸既份量都唔少,而最令👦🏻👧🏻有深刻印象既就係咖哩魷魚、溏心蛋、蘿蔔、豚爽肉同兩款雞翼,首先魷魚既咖哩味好香濃,每一塊魷魚既size都好大但唔會難咬開,而溏心蛋就係原粒上既,咬開中間啲蛋黃即刻流出黎🤤蘿蔔無渣同埋好清甜,豚爽肉👦🏻👧🏻超級推介各位朋友仔試下,豬肉厚身但非常爽口,薄薄一層既炸漿令豚爽肉有多一種脆卜卜既口感,油炸鬼雞翼係雞翼出面包左一層脆漿,成隻雞翼脹卜卜,咬開入面仍然好多汁,最後瑞士花香雞
每一款餸既份量都唔少,而最令👦🏻👧🏻有深刻印象既就係咖哩魷魚、溏心蛋、蘿蔔、豚爽肉同兩款雞翼,首先魷魚既咖哩味好香濃,每一塊魷魚既size都好大但唔會難咬開,而溏心蛋就係原粒上既,咬開中間啲蛋黃即刻流出黎🤤蘿蔔無渣同埋好清甜,豚爽肉👦🏻👧🏻超級推介各位朋友仔試下,豬肉厚身但非常爽口,薄薄一層既炸漿令豚爽肉有多一種脆卜卜既口感,油炸鬼雞翼係雞翼出面包左一層脆漿,成隻雞翼脹卜卜,咬開入面仍然好多汁,最後瑞士花香雞翼就係將桂花糖加落瑞士雞翼到,兩個味道好夾,桂花既香甜同瑞士汁既甜味配合得到,又可以減輕豉油既鹹味。
每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.5 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 4.25 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 4 / 5
回頭率 : 4.5 / 5
總分 : 25 / 30
性價比
估唔到食個車仔麵可以坐得咁舒服,而且食物質素高有別於一般傳統既車仔麵,餸菜、麵條同湯底都有得自己選擇,👦🏻👧🏻估唔到會食到一間咁想再幫襯既車仔麵。