2016-05-27
今天天氣炎熱,友人話想食下午茶但又想去D特色少少啲餐廳。係灣仔就二話不説去食油酥餅。這間餐廳係灣仔應該有最少20年歷史 環境牆上貼滿馬來西亞旅遊海報,又有ㄧ些用椰子做的裝飾,整體感覺似在熱帶雨林ㄧ樣。味道我地叫左下午茶餐D 同E,因為油酥餅友人話必食,又想食咖喱飯咖喱羊ㄧ上菜非常香,有ㄧ大塊Bay leave 係內邊。咖哩汁食落時有ㄧD粒粒的口感,相信係用左好多不同的香料而製成。羊肉有點藓不過都可以接受白飯份量以下午茶來講都算多到期待而久的油鬆餅,等緊果時聽到水吧位發出響亮的撻麺粉聲,朋友話係將酥餅撻出.多層的layer,令食的時候更有層次。這個餅散發出非常香的牛油味,淨係吃的餅都好吃加上咖哩汁,整個餅好吃都不能停。而這個餅ㄧD都唔覺得油膩,非常乾身。叫埋杯椰汁珍多冰,冰上果D椰糖非常香.不使5分鐘就飲晒ㄧ杯。黑色果D椰糖就是精華所在服務 店員非常有善,不斷的說酥餅要等ㄧ等,好似驚我地等得太耐性價比用下午茶價錢食油鬆餅非常抵,因為散叫ㄧ客要38元,下午茶套餐先是48元連嘢飲。總结 油酥餅果然好吃,有基會會再試下其它菜式
店員非常有善,不斷的說酥餅要等ㄧ等,好似驚我地等得太耐
性價比
總结
油酥餅果然好吃,有基會會再試下其它菜式