2016-09-23
開始有秋意, 約朋友去元朗踩單車郊遊, 好耐無踩了, 咁既天氣真係好爽。吹左風之後想食返d 暖野, 搵到呢間好有特色既日本拉麵店, 成間店裝修令人覺得好似去左日本咁。坐低之後店員送上兩張點餐紙, 自己揀選邊隻拉麵同口味、香油、麵的軟硬等, 我同朋友都點左呢期既限定蕃茄拉麵, 蕃茄拉麵每日賣完就無架啦。等左一陣店員就拎拉麵黎, 見到有好多蕃茄蓉同似係手拆既蟹肉, 蟹肉的鮮甜同蕃茄好夾, 攪勻之後湯底變左橙紅色, 試下啖湯, 好濃香新鮮蕃茄味, 唔係茄膏既味, 食落好似有少少辣, 非常惹味呢! 溏心蛋有流心效果, 好滑溜, 又有蛋味! 兩塊叉燒係腩位, 好嫩滑一d 都唔鞋口! 再加上少少椰菜, 令個麵清爽唔會膩。我地加左個烤餃子小食, 餃子皮薄薄脆脆, 用料實在, 一口一隻, 點左酸微微既餃子汁, 好好味!