餐廳: 甘味讚岐手打烏冬
資訊:

2010-12-04 116 瀏覽
之前女朋友腸胃炎,剛剛好返想唔想食太油膩,就上openrice睇下有咩粉麵好味,就見到呢間。之前都知道杏花村有呢間,但一直都無試,今次就去試下啦!間野好大間,我地入去既時候只係坐滿左一半。侍應俾左張卡位我地廚房出面裝左玻璃,可以睇到廚房入面,衛生情況應該唔差。之前聽人講蕃茄湯烏冬同埋二十穀米飯都唔錯,我同女朋友兩個人就叫左咖哩豬扒二十穀米釜飯同埋鐵板牛柳粒蕃茄湯讚岐手打烏冬,因為怕唔夠飽,而且女朋友好耐無食日本野,叫多個蟹子沙律頂下癮先!蟹子沙律($22):比想像中大碗。唔知係太耐無食定點,我同女朋友都覺得好好食!沙律唔會太多沙律醬,而蟹柳同蟹子亦足夠。咖哩豬扒二十穀米釜飯($42):豬扒係吉列豬扒,都幾好食。不過飯真係令我覺得意外,雖然唔係全白米,但軟硬度調教得好適中,而且略嫌咖哩汁不足。因為係釜飯,個器皿好特別,不過個飯好細碗食唔飽。另送粟米及麵豉湯。粟米:好細碟,不過送既就算啦。諗住味道普普通通,點知食落有D奇怪......麵豉湯:普通。鐵板牛柳粒蕃茄湯讚岐手打烏冬($48):好食!蕃茄湯底好濃,應該叫蕃茄汁,而且味道唔會太酸唔會太甜,岩晒口味烏冬幾彈牙,讚岐手打烏冬係唔同D。牛
廚房出面裝左玻璃,可以睇到廚房入面,衛生情況應該唔差。

麵豉湯:普通。
烏冬幾彈牙,讚岐手打烏冬係唔同D。牛柳粒都幾好食,不過唔夠熱,但數量都足夠。

我見佢有生蠔供應,唔知好唔好味呢
不過應該無咩人黎呢度食生蠔掛@@哈哈!
我對此店既期望其實唔係太高,但食過覺得都好食既,而且唔太貴,算係銅鑼灣平價之選
蟹子沙律
鐵板牛柳粒蕃茄湯讚岐手打烏冬
粟米+麵豉湯
咖哩豬扒二十穀米釜飯
2010-12-01
$61.6 (晚餐)
蟹子沙律
鐵板牛柳粒蕃茄湯讚岐手打烏冬