2018-04-06
消失左一星期, 因為上星期去左東京睇櫻花~返黎就約朋友羅手信喇~朋友最近好忙, 所以就佢去返佢公司附近啦~佢平時LUNCH 去開既飯堂黎~不過佢LUNCH 只有一個鐘, 見朋友唔好咁趕啦, 就決定黎呢度食DINNER~呢度都幾唔就腳~朋友係荔枝角返工, 我行完D2 PLACE 搵佢放工一齊行過去都要10-15分鐘~黎到呢度7點, 我地係第一枱, 好好享受下寧靜既氣氛~坐低左就諗食乜喇, SET DINNER 由198-298不等~ 包STARTER, 餐湯, 甜品及飲品~ 呢個價係呢區都算貴.不過食埋甜品後就覺得都OK WOR, 甜品有加分~朋友話平時LUNCH 都離不開食扒~ 咁佢都好推介既又知我LIKE 牛..咁就梗係叫啦~另一款就叫左呢度既SIGNATURE, 平時佢LUNCH 都好想叫, 但都係揀左牛行先, 今晚就等我地一次過試齊去啦~先黎STARTER 輕煎帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律伴柚子汁, 帶子有3粒, 煎得好嫰口~香煎鵝肝多士配蘋果沙律呢個都唔錯~ 不過太細塊唔係好夠喉~ 雖然我都知呢個係一人SET, 不過好多時我都中意SHARE 食, 如果可以分成兩小舊, 感覺會開心D
黎到呢度7點, 我地係第一枱, 好好享受下寧靜既氣氛~
坐低左就諗食乜喇,
先黎STARTER
香煎鵝肝多士配蘋果沙律
不過好多時我都中意SHARE 食, 如果可以分成兩小舊, 感覺會開心D~
是日餐湯係椰菜花肉桂湯, 第一次試呢款湯,
好濃既肉桂味, 好在我唔抗拒肉桂味, 因為我有唔少朋友都唔太LIKE 肉桂,. 呢個湯都幾大膽呀下.XDD
跟湯蒜蓉包~ 佢上黎時比例慢, 我要留返個湯先一齊食到~
招牌葡萄牙烤28日乳豬 配黃薑飯, 黑橄欖莎莎及燒汁 $248
呢個好味呀, 真係自己燒架~~~ 好脆好香~~~ 唔駛點燒汁都夠味喇,不過就只得4件, 唔夠喉呀!!
個黃薑飯配水欖醬就有D 失色喇, D飯有D硬, 但我唔知係咪葡國飯係咁, 即係ROSETTO D FD呢~
然後, 個乳豬我係好味到唔記得左影下CLOSE UP畀大家睇XDDDD
美國肉眼扒200克 配薯蓉, 時令菜蔬, 半熟櫻桃茄, 牛肝菌汁$268
好有份量既牛扒呀! 200G 其實我唔會有意識係幾大塊, 要圖像化先知XDD
上菜時有唔同既芥末揀~分別係
法國芥末/ 芥末籽/ 英國芥末, 我揀左芥末籽呀!
切開左係PINKU PINKU 家~~~~
然後又要講下D配菜, (可惜又冇影到) 塊牛扒底咪有D 薯蓉呀, 時菜咁既...
個薯蓉呢...我一路食, 一路話好似有黑松露味喎, 但我又諗如果有黑松露做乜唔寫出黎呢? 寫出黎既係牛肝菌醬ONLY.
呢個我識分丫...唔係呢個味黎...
然後直到有個店員認到我朋友時, 我都真係忍唔住要問下... 佢就入去廚房CONFIRM 是對的!!!
我話點解唔寫出MENU呀?! 可以係賣點黎家~ 但店員話因為呢D 配菜口味未必FIX 既, 睇廚房發板.
呢D小細節又幾有驚喜喎~
食到7788 就上餐飲喇~SET DRINK 最普通寫住0 既就唔洗加錢, 其他價錢都係要ON TOP 加既~
我地揀左LEMON SQUASH 檸檬梳打 同ORANGE SQUASH橙汁梳打...
點解叫呢? 因為佢係寫住SQUASH 而唔係SODA (呢個理由係咪太低B? XDDD), 咁我地就覺得唔係假野, 係鮮搾既~
好喇, 甜品喇~~~
D甜品係佢地自己做家喎~
我覺得係加分環節黎~ 之後一次過講~
木糠布甸 Serradura
呢個係比較普通既一款~~~唔係差既, 不過就平平無奇無特別~XDDD
伯爵茶奶凍 Earl Grey Panna Cotta
好味呀呢個, 值得一試~~~ 加分係靠佢~~~~~ 好香既茶味, 又唔會太甜~
最後我地加多個香橙果凍~~~ 呢個就簡簡單單, 不過都SHARP 過木糠布甸喎~~~
好喇, 點解話甜品加分呢,
先前有講過, 呢度既地點唔近地鐵站, 同埋係舊區,點先吸引到人黎食呢?
西餐大把選擇啦係咪?!
我自己就覺得真係要有D 細節去突圍既~~呢度既配菜, 醬汁, 甜品都做得幾好~有吸引到~
同埋呢度好適合慢活, 岩哂黎傾計, 尤其我岩岩去完旅行有大把野分享~~~ ^^