2023-06-06 92 瀏覽
📍灣仔素食餐廳🌿灣仔呢間未素食餐廳聽過但一直未去過😳入到去純粹比森林般嘅環境吸引咗🌳樓底好高,而且好多植物💫鮮果沙律碗🥗呢個沙律所有生果都好新鮮好鮮甜,火龍果、香蕉、菠蘿、西瓜、蕃茄仔等,夠哂豐富,色彩繽紛❤️裏面都有芒果,有敏感既人記得問左先落單~💫芒果柚子沙律🥗成日好怕食到酸嘅芒果🥭呢個沙律嘅芒果好甜,加埋柚子、蕃茄仔,令到成個沙律更清新😍份量好多其實夠2個人分💫Wasabi 三文魚沙律🥗配油醋汁呢個唔講真係唔知係偽三文魚🍣黎😳佢啲紋、質感、顏色都99.9%同真三文魚一樣!加埋Wasabi更似😳 好佩服呢度嘅廚師,確係好有心思🧡食緊果陣完全唔記得係叫咗素食,因為所有「魚/肉」樣嘅素食食物無論外表定味道都做得好神似🤣🤣💫Set - Main: 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🍝(五辛,奶,蛋)呢個意粉用咗新鮮蕃茄加埋口感同真肉冇咩分別嘅Impossible Meat,重有紅蘿蔔粒,成個感覺好清新,雖然加咗四重芝士,唔會好似坊間嘅肉醬意粉咁咸同埋易膩💫Set- 前菜/小食:鮮果沙律、磨菇湯、忌廉汁芝士西蘭花(奶)磨菇湯唔係好creamy 嘅磨菇湯,而係用咗新鮮磨菇再
📍灣仔素食餐廳🌿
💫芒果柚子沙律🥗
三文魚沙律
💫Wasabi 三文魚沙律🥗配油醋汁
四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉
磨菇湯唔係好creamy 嘅磨菇湯,而係用咗新鮮磨菇再加薯仔蓉令個口感更豐富,同時唔會易膩。西蘭花🥦用咗淡淡嘅忌廉汁,食落好入味好清甜又有淡淡地嘅奶香味💚

呢次加配西瓜沙冰🍉適合夏天飲無加糖👌🏻👌🏻
西瓜沙冰
個人分享👌🏻
🌱OVO Cafe 確係做得好有心思,能夠顧及到素食者同非素食者嘅需要,提供好多選擇同埋將啲食物做到色香味俱全同時又保留肉類嘅口感,令素食者同葷食嘅朋友食飯時唔再因為選擇少/沒有葷食而尷尬。

OVO庭園風空間設計仲比我一種日本美學常提到的“侘寂”感 -- 低調,簡單,不對稱下所展現的親密感🔅侘寂融合左禪宗概念,係物品與物品之間的留白,給人一種接受缺憾無常的美。

🌿係音樂角度切入的話,店舖救贖比人一種 ‘’聲景藝術‘ ’的親切感🌳。

晚上差唔多關門時,音樂由柔和guitar加鉢🪄嘅聲音轉咗做soundscape(聲景),簡單來講就係通過播放大自然嘅聲音、雀鳥聲、鉢聲、帶比內心一種spatial music嘅感覺,配合本身餐廳嘅環境佈局設計,唔同嘅位置聽會有唔同嘅感覺,治癒一下繁忙的人生。

無加一

鮮果沙律碗