2018-09-04
位於蘭桂坊呢間FUMI, 主打食懷石料理同OMAKASE, 食材每日由日本空運到港, 而且不時不食, 我地係網上見到餐廳剛剛轉左晚夏 初秋MENU, 今晚一放工就同老婆過黎嚐嚐。😁我地6點半已經到餐廳, 客人仲未多, 不過7點之後就開始多人。餐廳位於蘭桂坊中心位置, 裝修以黑、木色為主, 高樓底配合富有日式風格嘅設計, 型格之餘感覺都非常舒適。😊餐牌設計簡單, 餐廳主要提供OMAKASE同懷石料理套餐, 另外日本酒種類亦非常多, 我地點左最時令嘅6 COURSE 晚夏 初秋的懷石料理套餐, 套餐已包括: 前菜、刺身、清湯、燒物、飯同甜品一整SET懷石料理, 每位唔駛$1,000, 同係日本食差不多。 6 COURSE 晚夏 初秋的懷石料理套餐 $880品味清酒 $280點懷石料理加$280就可以配5款唔同嘅日本酒, 雖然我地飲酒唔飲得好多, 不過價錢咁抵, 我地當然要加啦。😆上善如水氣泡酒(新潟縣)作為餐前酒嘅上善如水氣泡酒入口香甜, 酒味唔濃, 餐前小酌非常合適。🍸前菜清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏銀杏口感軟糯, 甘香味美, 用加左魚子嘅清湯浸菊菜味道好清新, 帶有淡淡菊花清香, 好有
6 COURSE 晚夏 初秋的懷石料理套餐 $880
品味清酒 $280
上善如水氣泡酒(新潟縣)
前菜
清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏
銀杏口感軟糯, 甘香味美, 用加左魚子嘅清湯浸菊菜味道好清新, 帶有淡淡菊花清香, 好有晚夏初秋嘅感覺。🍁
新子壽司
新子壽司帶有微微酸味, 作為前菜食, 非常醒胃。
大門 文純米吟釀(兵庫縣)
配前菜嘅大門文純米吟釀酒味較濃, 不過都容易入口, 同味道比較清淡嘅前菜配得幾好。👍
刺身
吞拿魚腩、雞魚、牛鰍薄切刺身
懷石料理入面, 我最期待就係刺身呢一部分, 今日3款刺身入面, 以雞魚同牛鰍比較少見, 牛鰍味道比較清淡, 同雞魚刺身一樣, 口感爽脆彈牙, 但都唔夠油脂豐富入口即溶嘅吞拿魚腩美味, 而且每人都有兩件, 超滿足。😙
喜多屋寒山水
純米大吟醸(福岡縣)
老婆好喜歡配刺身呢個喜多屋寒山水, 口感清新, 富有果香, 味道唔錯。
清湯
三陸名物 清湯蝦夷鮑魚配海膽
鮑魚同海膽係我最愛嘅其中兩款食物, 呢個湯用左蝦夷鮑魚配海膽炮製, 超鮮甜, 蝦夷鮑魚非常軟腍入味, 加埋海膽, 整個口腔都充滿濃濃嘅海鮮味道。😍
燒物
照燒京蔥鴨卷
嫩滑嘅鴨肉卷上爽脆嘅京蔥, 沾上照燒醬汁, 外軟內脆, 非常惹味。😋
百十郎黑面
純米大吟釀(岐阜縣)
黑面味道醇厚, 與濃味嘅肉食非常搭配。
飯
宮崎牛肉飯 (山形縣黑澤農園白雪女皇米)
食到飯時, 我地其實已經好飽, 好彩飯嘅份量唔算好多, 由越光米改良而成嘅黑澤農園白雪女皇米顆粒分明, 配上肉質軟腍嘅宮崎牛肉, 肉汁豐富, 非常美味。👍
甜品
綠茶蜜和果子配綠茶雪糕
最後呢款甜品綠茶味好清新自然, 加上紅豆同丸子, 係一款好傳統嘅日式甜品。🇯🇵
鶴梅 完熟梅 濁酒 (和歌山縣)
原本配嘅岡山縣白桃妃因為沽清, 轉左和歌山嘅鶴梅, 呢款梅酒口感豐富, 梅味濃郁之餘帶有一點點蜜桃香味, 配甜品確實唔錯。👍
全SET懷石料理由食材到器皿、擺盤都無可挑剔, 加上優質嘅服務同舒適型格嘅環境, 埋單每位$1,300有找, 確係物有所值。
餐牌