2023-05-20
又嚟到銅鑼灣搵好西,今次聽人推介話呢間好高質,可以試到日本各地嘅蠔,menu亦主打蠔岩手 陸前高田:嚟到梗係要試下日本嘅生蠔,我哋就揀咗岩手縣出產嘅,中等size脹卜卜咁,食落好爽脆,海水味比較重佐賀縣產三瀨雞腿肉:呢個燒雞腿肉好爽嫩,重雞味,調味可以再多少少天婦羅明太子:第一次試咁樣嘅菜式,原來係用咗紫蘇葉包住明太子拎去炸,帶出咗鹹鮮味👍吉列千層豬柳:呢個豬柳係好好食,唔同一般嘅吉列豬扒,佢嘅肉係一層層,所以咬落去好有層次,有肉汁燒牛柳沙津:肉質軟淋,燒至微粉紅色,好有肉香,沙律清新解膩海膽忌廉意大利麵:忌廉意大利粉嘅奶油感好重,每一啖都食到汁,最上面嘅海膽質素亦都非常高,食落鮮甜廣島蠔拉麵:一飲個湯底就發覺蠔味係好重,啱曬蠔嘅愛好者,麵底爽彈,配四隻廣島蠔宮崎日向夏柑橘梳打:唔會有種藥水味死甜嘅感覺,試到柑橘嘅清新感覺,略微有少少苦(源於柑橘皮)
燒牛柳沙津:肉質軟淋,燒至微粉紅色,好有肉香,沙律清新解膩