2019-06-26
呢間喺杏花邨嘅梅光軒今年年頭開張但我一直未黎食過,尋晚屋企人冇煮飯,收工後終於可以試下了。之前我已去過佢地希慎廣場同埋登龍街分店,味道不錯的,而希慎同埋登龍街店座位偏少,得十幾個位。杏花邨依間大好多,目測有30-40個位左右,空間闊落,而且仲有一棵櫻花樹喺舖內,幾有特色。一坐低店員就送上一杯麥茶,佢推介我食蝦魂($98),我選擇味噌湯底。拉麵好快就送到,有半熟蛋半隻、一隻蝦、一片叉燒、兩片紫菜、中間有芽菜、蔥同埋辣椒絲。我習慣首先飲兩啖湯先,溫度夠熱,雖然係味噌湯底,但濃度適中,並冇蓋過蝦味。隻蝦都大,D肉好白淨好有鮮味,叉燒普普通通,隻蛋好正。服務方面店員好有禮貌,效率亦高。區內日式拉麵嘅選擇唔多,而呢間嘅食物水準同服務都令我滿意,相信我會再黎幫襯。