2024-01-31 15 瀏覽
嗐, 呢間我不嬲一試難忘! 平時外面賣嘅食物總係差咁少少,但呢次嚟呢間店食大閘蟹,真係話晒都唔知點形容得佢正!🥢🦀🎉 蟹公蟹乸各有千秋,蟹公嘅膏口感輕柔得嚟又有股淡淡嘅海鮮甜味,令人食指大動。至於蟹乸呢,佢嘅蟹膏就更豐富,帶嗰種香濃,食落有層次,但偏偏我鍾意嘅係蟹公,每次腦海裏面只會記住佢嗰股清甜!試過好多次都係啲蟹膏多得滯,而家食完都仲想入返幾碗白飯,佢嗰濃郁,揮之不去,正到彈!和旁邊個薑汁蟹醋一嚟,正宗嘅港式搭配,又酸又辣,完美中和蟹肉嘅油膩,食法咁地道,真心覺得飽滿。紫蘇葉添個清新,令整體味道提升一個層次,竟然令到我呢個唔食蔬菜嘅人都讚不絕口!簡單嘅食物,講究嘅就係呢啲細節呀。今次試食令我大開眼界,原來平凡中又可以食出咁非凡嘅感受!下次一定要帶埋屋企人一齊嚟試,分享下呢份美味!👨‍👩‍👧‍👦🍲